Annons

Svampkonsulenten tipsar: Viktigt att plocka rätt svamp

MAT Svampplockning är en populär sysselsättning på sensommaren och hösten – men det gäller att ha koll på vilka svampar som är ätbara. Vi tog ett snack med svampkonsulenten Karin Åkerström för att ta del av hennes bästa tips.

Annons

Det finns cirka 4000 svamparter i Sverige, men bara runt 100 av dem är bra matsvampar. Med andra ord gäller det att läsa på en del innan du ger dig ut i svampskogen.

– Om du plockar och äter fel svamp kan du bli mycket sjuk eller i vissa fall till och med dö, men det ska inte skrämma dig från att plocka svamp. Det finns mycket bra information om vilka svampar du kan äta och en del enkla tips som gör att du kan undvika riskerna, berättar Karin Åkerström.

Karin är sedan drygt 15 år tillbaka utbildad svampkonsulent.

– Det innebär att jag utbildat mig inom svampkunskap på universitetet och fått avlägga ett skriftligt prov för att få kalla mig svampkonsulent, säger hon.

Annons

Det mest grundläggande tipset till nya svampplockare är att leta efter soppar. Det finns några sorter som inte smakar bra – men ingen här i Norrland är farlig att äta.

– Att det är en sopp ser du enklast genom att titta under svampen där du ser små rör. Jämför du det med en skivling – som har skivor på undersidan av hatten – så ser du lätt skillnad på dem, säger Karin.

Karin Åkerström är utbildad svampkonsulent.

Populära soppar som växer här är till exempel stensoppen, eller Karljohan som den ofta kallas.

– Det är en bra och populär svampart att börja plocka. Den är väldigt god till flera typer av matlagning, säger Karin.

Just i år verkar dock mängden Karljohan vara begränsad.

–  Hittills i år har det varit dåligt med Karljohan, men nu har det regnat mycket och om det blir varmt igen kanske de kommer, säger Karin.

SE UPP MED TRATTKANTARELLERNA
Andra populära svamparter är kantareller och trattkantaller. Kantareller känner du igen på dess gula färg och är precis som soppar en relativt säker svamp att plocka då det inte finns några förväxlingssvampar som är giftiga. När det gäller trattkantarellerna finns det däremot en hel del saker att se upp med.

– Det finns giftiga svamparter som växer alldeles intill trattkantareller och det är lätt att få med dessa samtidigt som man plockar trattkantarellerna, säger Karin och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att syna varenda liten bit när du rensar då bara små delar av de giftiga svamparna kan göra dig riktigt sjuk. Det gäller att se till att du fått rätt svamp med dig hem.

Till vänster ser vi skivorna under en skivling, till höger rören som finns under till exempel soppar. Bland de med rör finns inga giftiga i Norrland. Foto: Susanne Sigården

För att plocka skivlingar, svamparter med skivor på undersidan av hatten, rekommenderar Karin att gå en utbildning för att vara säker på att du inte plockat fel svamp.

– Det finns ätbara skivlingar, men där är det lättare att ta fel och du bör som sagt inte äta något som du inte är säker på, säger Karin och tillägger:

– Tänk även på att om du plockar med dig svampar hem för att artbestämma dem senare så ska du hålla dem skilda från övrig svamp. Tänk även på att ta med hela foten hem då det är lättare att jämföra med bilder då, och se till att du har en uppdaterad svampbok med de senaste rönen. Bäst är alltid att även kolla med någon som kan svampar, säger hon.

Annons

PLOCKA TILL DET SNÖAR
Karin plockar själv en stor mängd svamp som hon säljer genom den ekonomiska föreningen Svamp i Norr där hon är medlem. Genom Svamp i Norr arrangeras även utbildningar för de som vill bli diplomerade svampplockare.

– Det är en utbildning för de som redan kan en del om att plocka svamp, men vill lära sig ännu mer. En sådan utbildning bör du som tänker sälja svamp gå för att säkerställa att du inte plockat något giftigt – och svampköpare som inte själv kan avgöra vilken svamp de köpt bör se till att säljaren har rätt utbildning.
Svampsäsongen är i full gång just nu, men långt ifrån över.

– Det går att plocka svamp fram till det kommer snö, så än finns det många dagar kvar till härlig svampplockning, säger Karin.

 

Karins bästa svamptips:

Var noggrann! Det är viktigt att du fått med dig rätt svamp och att du är säker på vilken svampsort du plockat. Var extra noggrann med trattkantareller då det är lätt att få med delar av en giftig art som växer i direkt anslutning till trattkantareller.

Använd en korg eller annan luftig väska. Plocka aldrig svamp direkt i en plastkasse – då blir de snabbt dåliga.

Lämna inte svampen liggande. Grovrensa i skogen och ta sedan hand om svampen – speciellt soppar – så snabbt du kan när du kommer hem. Kantareller och trattkantareller klarar sig ett tag om de ligger svalt, men även de bör inte lämnas för länge.

Sikta in dig på soppar och kantareller. De flesta soppar (svampar med rörlager under hatten) är goda matsvampar, men se upp med gallsopp och pepparsopp som smakar illa. De gula kantarellerna är också en bra svamp att plocka då det inte finns några giftiga förväxlingssvampar.

.

Artikeln publicerades ursprungligen
i Megafonentidningen 9 2017:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons