Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Region Västerbotten

Region Västerbotten uppmanar: ”Ta ett test vid minsta misstanke”

NYHETER I tider när många återvänder till arbetsplatser och skolor är det extra viktigt att fortsätta följa rekommendationerna. Det påpekar Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Andelen bekräftade fall av covid-19 ligger på en fortsatt stabil nivå. I går hade totalt 928 fall bekräftats. 3 patienter vårdas på sjukhus och ingen av dessa får intensivvård.

Under vecka 32 analyserades ca 1 500 prover i Västerbotten. Nio nya fall av covid-19 rapporterades, något färre än veckan dessförinnan (tolv fall). Majoriteten av proverna som tagits kommer från egenprovtagning. Övriga prover tas av sjukvården.

– Det är väldigt bra att allmänheten känner till och nyttjar möjligheten med egenprovtagning om man har milda symtom som inte kräver läkarbedömning. Det här underlättar för både patienter och för vården, som inte blir lika belastad. Om man däremot är sjuk så ska man söka vård, det gäller både covid-19 och andra sjukdomar, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

– Tillgången på testerna är god, så ta ett test vid minsta misstanke om covid-19.

Annons

Enligt Region Västerbotten har vi totalt 31 dödsfall i länet med anledning av covid-19. Den siffran har inte förändrats sedan början av vecka 26.

– På det hela taget har vi ett stabilt läge i länet och det är bra för både befolkningen och sjukvården och ett tecken på att åtgärder för att förhindra smittspridning har fungerat. Men pandemin är långt ifrån över och vi måste fortsätta att arbeta aktivt för att motverka smittspridning, sjukdom och död i covid-19, säger Stephan Stenmark.

Gör till en del av vardagen

Det förekommer fortfarande en allmän smittspridning i hela länet och nu är det många som återgår till arbete och vanliga rutiner och snart startar även skolorna.

Det innebär risk för folksamlingar och ökad trängsel. Region Västerbotten skriver att fler kommer att åka med kollektivtrafik eller på andra vis möta andra i samhället.

Annons

– Det är viktigt att vi alla tillsammans gör rekommendationerna mot smittspridning till en naturlig del av våra vardagsrutiner, säger Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

– Prata tillsammans i familjen, på arbetsplatsen, i skolan eller i andra sammanhang där du befinner dig om hur ni kan få råden att fungera i praktiken, uppmanar han.

Region Västerbotten: ”Fortsätt att följa råden”

  • Tvätta händerna.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Håll avstånd till varandra.

Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons