Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Felaktiga covid-19-tester i Västerbotten – 120 personer kommer få provsvar tillbakadraget

NYHETER I Västerbotten kommer cirka 120 personer som genomfört egenprovtagning under veckorna 25-30 att få sitt tidigare angivna positiva provsvar tillbakadraget, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Detta efter att två svenska laboratorier har upptäckt brister i ett CE-märkt test-kit för att påvisa pågående infektion med covid-19.

Felet har lett till att ca 3 700 personer provtagna med egenprovtagning i nio olika regioner, däribland Västerbotten, har fått sannolikt falska positiva svar. De har alltså felaktigt fått veta att de har en covid-19-infektion.

Berörda kontaktas

För Västerbottens del gäller det cirka 120 prover från egenprovtagning som analyserats mellan den 15 juni till 26 juli.

– Alla berörda kommer att senast på torsdagen den 27 augusti bli kontaktade om det som hänt och få sina provsvar tillbakadragna. Eftersom det gått flera veckor sedan de aktuella proven togs är det inte meningsfullt att ta ett nytt prov för den då misstänkta infektionen, skriver Region Västerbotten och fortsätter:

– Däremot kommer berörda att erbjudas ett kostnadsfritt antikroppstest. Ett antikroppstest kan i vissa fall påvisa genomgången covid-19. Har du testats för covid-19 och inte blivit kontaktad senast torsdag den 27 augusti så kan du alltså räkna med att ditt provsvar är korrekt.

Annons

Det rör sig om ett CE-märkt kommersiellt test-kit tillverkat i Kina av BGI Genomics som felaktigt har gett positiva provsvar i PCR-tester för pågående infektion med covid-19. På grund av felet har testmetoden inte kunnat skilja mellan låga nivåer av covid-19-virus och negativt prov.

– I huvudsak är det personer som har haft milda symtom eller inte har känt av några symtom vid testtillfället som fått falskt positiva svar. Deras provsvar har nu korrigerats och de kommer bli informerade om att den förnyade bedömningen innebär att de sannolikt inte hade en pågående covid-19 infektion när provet togs

Anmält till Läkemedelsverket

Det felaktiga test-kitet har anmälts till Läkemedelsverket. Det har exporterats från Kina till många andra länder än Sverige. Folkhälsomyndigheten har informerat motsvarande myndigheter i Europa samt WHO om det inträffade.

Annons

En nationell telefonlinje kommer att öppna dit du kan vända dig med frågor om du eller någon i din närhet är berörd, telefonnumret finns i den information som skickas ut till alla som är berörda av de felaktiga svaren.

– För övriga frågor hänvisas till 11313, är du sjuk och har frågor om vård, kontakta 1177.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons