Annons
  • Fredrik och Åsa flyttade till "Orange Castle" 2013.
  • Fredrik och Åsa flyttade till "Orange Castle" 2013.
  • Fredrik och Åsa flyttade till "Orange Castle" 2013.

Koncernchefen vid Contractor i Skellefteå fortsätter höja ribban: ”Ingenting är omöjligt”

SOMMAR Det var just innan Lehman Brothers-kraschen som Fredrik Andersson, med pantsatt hus och sommarstuga, kom in i företaget. Då såg det mörkt ut för Contractor Bygg i Skellefteå. I dag siktar de på att omsätta tre miljarder kronor inom några år.

Annons

58-årige koncernchefen Fredrik Andersson är mycket hemmakär. Han är uppvuxen på Alhem och har bott i Skellefteå hela livet, med undantag för några år på 60-talet. Familjen bodde i Karlstad medan Fredriks pappa var spelande tränare i Färjestad.

Och det stora hockeyintresset har gått i arv. I dag sitter Fredrik i Skellefteå AIK:s styrelse. Han missar aldrig en match eller en möjlighet att hissa den svartgula fanan ovanför huset på Strandgatan, dit han och hustrun Åsa flyttade från Morön 2013.

– Vi tittade på lägenheter men jag kände mig inte mogen för det. Det här är min frus drömhus, jag trodde aldrig att vi skulle få köpa det, berättar Fredrik.

Släpper inte jobbet helt

Nu är det semester som gäller och paret tänker hålla sig på hemmaplan, som de ofta brukar göra. Mellan sommarstugan på Svartnäsudden i Furuögrund och de evinnerliga hemmaprojekten finns det gott om saker att underhålla sig med.

Vi ska ha ett orangeri här på sidan.

– Vi har en strandstuga som vi ska renovera i sommar. Här på gården ska vi göra stödmurar och ja, en hel trädgård egentligen. Vi ska ha ett orangeri här på sidan och så vidare. Jag kommer nog inte att hinna med allting, säger Fredrik och skrattar.

På tomten vid Skellefteälven ska det hända mycket innan sommaren är över.

Han släpper inte jobbet helt och hållet, semestern till trots. Fredrik fortsätter att hålla sig informerad och hoppar in när det behövs. I helgen ska han till Hemavan en sväng.

– Vi ska kolla på några fastigheter som vi har där. Snösmältningen gör att älven svämmar över och nu är det kris igen. Vi har sandsäckar runt omkring, så illa är det.

Andra samlar frimärken

Jörnträhus, Contractor i Umeå, Crawford Center, Brasvärme i Norr, Lindgrens Mark och Contractor Bygg i Sundsvall – alla har förvärvats under Fredriks tid vid rodret. Han skjuter inte upp det som kan göras i dag tills i morgon. Då tar det bara längre tid.

Fredrik är inte heller någon främling för långa arbetsdagar.

– Dygnet har 25 timmar om du tar bort lunchen, säger han skämtsamt.

Mitt jobb är min hobby.

– Jag kan jobba det som behövs, det är inga problem. Mitt jobb är min hobby och min hobby måste jag väl få hålla på med? Det finns de som samlar på frimärken också.

En kraftig expansion

Contractor Bygg i Skellefteå utsågs till Årets tillväxtföretag på Alvargalan 2015. Fredrik berättar att han kände sig kaxig när han intog scenen och deklarerade ”vi kommer att omsätta en miljard 2024”. Han skulle få rätt betydligt snabbare än så – redan 2019.

Annons

– Det gick otroligt mycket fortare, vi har haft en kraftig expansion. Vi satte oss ned i höstas och diskuterade vårt nästa mål. ”Vi kan inte sikta på två miljarder i omsättning” sade jag, det är skittråkigt. Det nya målet är tre miljarder och 1 000 anställda till 2024.

Sett till helheten har det bara pekat uppåt sedan Fredrik kom in i företaget.

– När folk säger ”det där är omöjligt”, det älskar jag. Jag ser det mesta som en tävling eller en utmaning. Ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid ibland.

”Tvärtemot riksföretagen”

I dag har Contractor Bygg i Skellefteå 420 anställda. Fredrik vill inte förlita sig på köpta tjänster från bemanningsföretag eller liknande när de ska göra ett jobb. Den personliga anknytningen till platsen där man bor och jobbar betyder mycket mer.

Vi ska ha lokalt anställda människor.

– Vi ska ha lokalt anställda människor, det är jätteviktigt. Jag tycker om människor. Jag vill se dem och veta vilka de är, även om jag inte kommer att kunna alla namn.

Fördelarna är många, förklarar Fredrik. Det blir enklare att styra resurserna och utforma arbetslagen på bästa sätt, expertisen stannar i huset och skattepengarna stannar i kommunen. Personalen kan också känna sig tryggare i sin anställning.

Annons

– Jag brukar säga att vi anställer så många kompetenta människor vi hittar, för jobben är enkla att hitta. Ofta brukar folk tänka tvärtom, att man måste ha jobben för att våga anställa någon. Om man gör tvärtemot riksföretagen så går det bra.

Tänker fortsätta växa

Det lokala perspektivet är bara en av Skellefteföretagets styrkor. Fredrik berättar att de är tydliga, snabba till beslut och att alla vet vem man ska vända sig till med frågor.

– Om någon säger ”jag behöver en servicebil” så ringer jag och beställer en. På en tidigare arbetsplats skulle man äska 1,5 år i förväg, men det blir så tungjobbat då. Sedan ska man inte få intrycket att vi genar någonstans, för det gör vi inte.

1 000 anställda och tre miljarder kronor i omsättning är inte allt de siktar på till 2024.

Då har vi täckt in Norrland.

– Vi tänker också vara etablerade på tre nya orter då. Gärna Luleå, Östersund och Gävle, då har vi täckt in Norrland. Sedan får vi se vad vi hittar på, säger Fredrik.

Annons

Var ser du företaget om tio år?

– Då finns vi nog i hela landet. Vi kanske är ett av landets tio största byggföretag.

Om allting går vägen kan Contractor Bygg i Skellefteå ha ännu ett förvärv på gång redan nu. Fredrik kan inte avslöja för mycket, men han berättar att det gäller ”ett entreprenadföretag norr om Skellefteå”. Han hoppas att allting ska bli klart i sommar.

– Vi är väldigt nära i förhandlingen, säger koncernchefen hemlighetsfullt.

Fakta: Fredrik Andersson

Ålder: 58 år.
Bor: I huset ”Orange Castle” på Strandgatan i Skellefteå, med utsikt över älven.
Uppvuxen: Axvägen på Alhem i Skellefteå.
Familj: Hustrun Åsa och barnen Petter, Paulina, Ida och Emma samt kungspudeln Tina.
Favoritkäk: Allätare.
Lyssnar helst på:
Ljudböcker.
Ser helst på tv: Svenska deckare som ”Gåsmamman” med flera.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons