Annons
Evelina Fahlesson tror att utvecklingen kommer att förändra hela Skellefteå kommun.

Från elitskidåkare till politiker och kommunalråd – Evelina Fahlesson ser stora saker vid horisonten

SOMMAR Som liten var samhällsdiskussionerna ofta närvarande runt matbordet hemma hos Evelina Fahlesson. I dag ser hon sina egna politiska beslut förverkligas i Skellefteås tågande utveckling.

Annons

I sommar förbereder sig Evelina Fahlesson på ett något vemodigt farväl av sitt kära Renbergs. Huset är sålt och familjen har flyttat in hos föräldrarna medan de söker nytt boende mer centralt. Det handlar om att få ihop livspusslet, förklarar Evelina.

Som nytt kommunalråd och ny ordförande i personalnämnden sedan den 1 april är det inte ovanligt med kvällsarbete. Evelina utesluter samtidigt inte en comeback.

– För mig är det väldigt blandade känslor att lämna den här fantastiska byn, men det känns inte som att jag har lämnat den för alltid. Jag har också föräldrarna kvar här.

Det är väldigt blandade känslor.

Familjen har även stugan i Fraukälen mellan Bastuträsk och Norsjö om de vill komma bort en stund. I sommar ska det byggas en uteplats där. Evelina sysselsätter sig gärna med olika bygg- eller renoveringsprojekt när tjänsten inte kallar, eller plockar bär.

– Man känner sig så rik när frysen är fylld med hjortron och allt möjligt.

Annons

Från elitskidåkare till politiker

Evelinas farfar växte upp på gården vid hembygdsområdet i Norra Renbergsvattnet, där föräldrarna numera bor. Själv är hon uppvuxen i Renström. Flera i släkten har arbetat fackligt och politiskt och Evelina introducerades tidigt i resonemangen.

– På något sätt har det alltid funnits med i diskussionerna kring matbordet.

Men hon inledde inte sin politiska karriär i något ungdomsförbund. För en ung Evelina handlade det bara om längdskidor. Hon tävlade också på elitnivå, tills hon skadade sig som 19-åring. Hon har sparat 200 pokaler som nu följer med i flytten.

– När jag skadade mig visste jag först inte vad jag skulle göra, berättar Evelina.

– Jag bestämde mig för att läsa en pol.mag-utbildning med miljöinriktning i Umeå. 2006 fick jag frågan om jag ville sitta med i miljönämnden. Jag hade precis börjat plugga och det kändes helt rätt att jobba med de frågorna politiskt också.

Bakom Evelina Fahlesson skymtar släktgården i Norra Renbergsvattnet.

Hon valde även en studieinriktning mot samhällsplanering och det har kommit väl till pass. 2013 blev hon ordförande i det som sedermera blivit bygg- och miljönämnden.

– När man sitter i den nämnden ser man verkligen hur besluten som tas utvecklar Skellefteå. Det blir så tydligt. Vi har tagit beslut om alla de här höghusen som växer upp. Man ser också husen som har vuxit upp lite här och var på landsbygden.

Effekten av målmedvetet arbete

Samma år inleddes arbetet med utvecklingsstrategin Skellefteå 2030, som bland annat innehåller målen om hållbara och varierade livsmiljöer, kunskap och unik kompetens, globalt konkurrenskraftig ekonomi samt 80 000 invånare inom tio år.

Det är lite vinna eller försvinna.

– Det här antogs för att vi behöver det. Det är lite vinna eller försvinna. Vi behöver skatteintäkterna för att kunna upprätthålla god välfärd för alla våra invånare.

– Och det är det här målmedvetna arbetet som har lett oss hit där vi är i dag.

Annons

Till vilka höjder som den här resan kommer att föra Skellefteå återstår att se. Det nya kommunalrådet tror att det knappt kommer gå att känna igen sig om några år.

– Det kommer att gå rasande fort. Vi har stora nyetableringar och vi kommer att bli många fler, det kommer att påverka hur kommunen ser ut för en väldigt lång framtid.

Det som sker just här är helt unikt.

– Jag ser ingen annan bild framför mig, den här utvecklingen kommer att förändra hela vår kommun. Det är en fantastisk möjlighet som vi har. Det som sker just här är helt unikt, det finns inget liknande i Sverige eller i Europa, säger Evelina entusiastiskt.

Mån om anställdas välmående

Evelina trivs väldigt bra med sina nya uppdrag. Hon har många värdefulla erfarenheter med sig från åren i bygg- och miljönämnden. Som kommunalråd jobbar hon mer övergripande än tidigare, men hon kan de politiska spelreglerna.

– Det är skönt att ha den här politiska erfarenheten. Sedan är det såklart många nya frågor jag jobbar med, till exempel i personalnämnden. Det är ett oerhört viktigt uppdrag, inte minst nu under coronapandemin när många får jobba så otroligt hårt.

Hon ger mycket beröm, inte minst till alla som jobbar inom vård och omsorg.

– De har haft de absolut största utmaningarna i det här, och fortsätter ha det.

Annons

Tacksam för förtroendet

Evelina Fahlesson har inte lagt skidorna på hyllan. Åkningen är en njutning som hela familjen delar i dag, numera även minstingen, och alla tävlar för Burträsk skidklubb. I mars korsade Evelina målgången i Vasaloppet med en sluttid just under åtta timmar.

– Det gick bra i åtta mil. Sista milen var det lite kämpigt, säger hon och skrattar.

Är du taggad på din fortsatta resa som kommunalråd i Skellefteå?

– Ja, det känns jätteinspirerande. Jag är oerhört tacksam och glad att jag har fått förtroendet, samtidigt behöver man leva upp till förväntningarna, säger Evelina.

Hon ser fram emot när pandemin är över och vardagen blir mer normal igen.

– Vi behöver hålla ut och ta hand om varandra fram till dess.

Fakta: Evelina Fahlesson

Ålder: 34 år, fyller 35 i augusti.
Bor: Tillfälligt hos föräldrarna i Norra Renbergsvattnet, söker hus i centrala Skellefteå.
Familj: Maken Robin och barnen Otto (6) och Heidi (4).
Favoritkäk: Tacos. ”Så svensk är jag, det är taco-fredag som gäller”.
Ser helst på tv: SVT eller Netflix-serier. Just nu blir det mycket Morden i Midsomer.
Lyssnar helst på: P1 eller Bruce Springsteen, många Boss-konserter har det blivit.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons