Annons
Katarina Borstedt är director of growth på Northvolt.

Katarina Borstedts uppdrag: Att anställa 3000 personer till Northvolt i Skellefteå

NÄRINGSLIV Finansieringen är klar, batterier för flera år är redan beställda och det jättelika bygget norr om Bergsbyn pågår för fullt – men av de cirka 3000 tilltänkta personer som ska arbeta på Northvolt i Skellefteå är bara en bråkdel anställda än.

Annons

Katarina Borstedts titel director of growth kan enklast översättas till ansvarig för kompetensförsörjning. Det innebär att förstå vilka kompetensbehov Northvolt har – och se till att det finns människor att anställa till dessa roller.

– Det kan handla om att säkerställa möjligheten till rätt utbildningar i det offentliga systemet, men även att våra internutbildningar fungerar bra. Det här blir ju en helt ny basindustri, och majoriteten av alla vi anställer kommer aldrig att ha arbetat med just batterier förut, berättar hon när vi träffas på The Great Northern i Skellefteå.

Det var i januari 2019 som hon fick frågan om att axla rollen som director of growth.

– Jag hade läst en del om Northvolt och kände direkt att den här chansen var alldeles för spännande för att tacka nej till.

Det var främst tre stora anledningar till varför hon hoppade på jobbet.

– Dels är detta en unik chans att vara med på en syftesdriven resa mot elektrifiering, samtidigt som det är häftigt att bygga en helt ny industri från grunden – och på samma gång utveckla framtidens Skellefteå. Storleken på detta projekt är så omfattande att det inte bara är en vanlig företagsetablering – det är en samhällsförändring, säger hon.

Annons

Just kompetensförsörjning måste vara en av de viktigaste och svåraste uppgifterna som finns på Northvolt i dagsläget?

– Ja, det området har en central roll i hur vi ska nå framgång och det finns ett jättetydligt fokus på dessa frågor. Det är strategiskt viktigt att vi får hit rätt personer för att lyckas.

Det är strategiskt viktigt att vi får hit rätt personer för att lyckas

I dagsläget söker företaget främst senior personal för ledningsnivåer och nyckelroller, samt underhållspersonal som behövs under processen av att installera alla maskiner.

– Det blir först i slutet av året som vi börjar anställa produktionspersonal som ska utbildas internt inför att vi i slutet av 2021 börjar producera batterier, säger Katarina.

3000 anställda

Volymrekryteringar kommer sedan att pågå i många år. Under 2022 väntas antalet anställda i Skellefteå till exempel gå från cirka 500 till över 1000 personer – och när fabriken är fullt utbyggd 2025 ska cirka 3000 personer finnas på lönelistan.

– Av dessa är alla så klart inte produktionspersonal. Vi kommer även behöva de som jobbar inom IT, HR, miljövård, säkerhet, restaurang, administration och så vidare.

Hur ska man gå tillväga om man vill söka jobb hos er?

– Det finns en hel del roller på vår hemsida, men det kommer även fler under året, säger Katarina som även tipsar om de YH-utbildningar som startar i Skellefteå till hösten.

– Utbildningarna är två år, men det betyder inte att chansen för att jobba på Northvolt försvunnit när du är klar. Tvärtom så kommer du att vara färdigutbildad mitt i den period då vi kommer att anställa flest.

Inga tunga lyft

Northvolt hoppas kunna locka nya grupper som historiskt varit underrepresenterade inom storskalig industri.

– Produktionen på Northvolt kommer att vara i en ren, automatiserad miljö utan tunga lyft. Det här tror vi kan locka kategorier som tidigare inte tänkt tanken på att jobba inom industribranschen, säger Katarina.

Tror vi kan locka kategorier som tidigare inte tänkt tanken på att jobba inom industribranschen

Möjligheten att kunna utvecklas inom företaget är också något som Katarina lyfter fram.

– Vi vill skapa en organisationskultur som möjliggör utveckling för den som vill det, och bara för att du påbörjar din tjänst på ett ställe så måste du inte vara kvar där resten av ditt arbetsliv. Det kommer att vara ett stort företag med många olika roller, säger hon.

Annons

Hur tänker ni kring rekrytering lokalt kontra att locka hit personer från andra delar av Sverige och världen?

– Vi kommer att behöva hitta både Skellefteåbor och de som vill flytta hit för att få ihop detta, så vi jobbar på bred front för att vara ute och berätta om möjligheterna som finns.

Katarina själv bor i Stockholm, men blev positivt överraskad när hon började spendera tid i Skellefteå.

– Eller jag kanske inte ska säga “överraskad”, men ja, jag har fått en väldigt positiv känsla. Här finns naturen nära samtidigt som det är en levande stadskärna, spännande företagskultur och flera industrietableringar på gång. Den som flyttar hit behöver inte göra avkall på något.

Hur ser intresset ut när ni åker runt i Sverige?

– Oavsett var vi kommer har träffarna varit välbesökta och vi får ansökningar från många olika ställen. Jag upplever också att det ofta är lättare att rekrytera hit till Skellefteå än till Västerås, trots att det är närmare Stockholm. Skellefteå blir något helt annat vilket tilltalar många, säger Katarina.

I dagsläget jobbar cirka 600 personer från över 50 nationaliteter på Northvolt, varav ett 30-tal i Skellefteå. Utöver det arbetar cirka 200 byggarbetare just nu med fabriken i Skellefteå.

Artikeln är en del av Megafonen nr 2 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons