Annons
För att undvika trafikstockningar på Torsgatan vill Northvolt ha foodtrucks på byggområdet. Foto: Northvolt och Freepik.com

Northvolt vill ha foodtrucks på byggområdet: ”Runt 1500 magar att mätta”

MAT Vid en så stor etablering som Northvolt dyker nya utmaningar upp. Bland annat vad och var alla byggarbetare ska bo – och var de ska äta.

Annons

Vid ett normalt fabriksbygge behöver det beställande företaget inte fixa boende och möjligheter att köpa mat till de byggarbetare som arbetar på området. Bygget av Northvolts jättefabrik är dock inte normalt.

Redan idag arbetar cirka 200 personer på området, och som mest kommer det potentiellt att finnas cirka 1500 arbetare på plats.

– Med dessa volymer behöver vi smidigt kunna erbjuda mat på byggområdet för att det inte ska bli stockningar på Torsgatan in till Skellefteå varje dag vid lunchtid, säger Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt.

En lösning på detta är foodtrucks, och nu vill Northvolt hitta 4-5 lokala entreprenörer som vill servera mat på området.

– Området är över en kvadratkilometer stort så vår tanke är att ha två olika serveringsställen, och att de olika foodtrucksen varierar position olika veckor. Det är därför vi vill ha foodtrucks så att de går att flytta på ett enkelt sätt, säger Anders.

Varierad mat

Gällande typ av mat så hoppas Anders se ett varierat utbud med allt från rawfood till hamburgare.

– Om det är någon som drömt om att driva en foodtruck så är det här ett bra läge. Det kommer att finnas runt 1500 magar att mätta, säger han.

Annons

Självklart finns även matsalar där arbetare kan äta medhavd mat, men behovet av matutbud kommer ändå finnas – särskilt eftersom att många arbetare är hitresta.

– Vid ansökningarna kommer vi förutom själva maten även ta hänsyn till vilket miljötänk som finns. Det är viktigt för oss.

Bostäder för 400 personer

Att fixa bostäder till alla byggarbetare är också en utmaning som Northvolt arbetar med, där temporära bostäder på Scharinsområdet i Ursviken är en lösning.

– Där kommer vi göra plats för cirka 400 personer med gemensamma kök och matsalar, säger Anders.

Kan det bli aktuellt med fler liknande områden?

– Ja, vi tittar på andra ställen där vi kan sätta upp temporära bostäder. Vi jobbar hårt med att få fram en bra helhetslösning, så att det finns allt från mat och bostäder till kollektivtrafik och roliga fritidsaktiviteter.

Artikeln är en del av nya
numret av Megafonen – läs
hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons