Annons
Skisser på hur det kan komma att se ut. Foto: Northvolt

Finansieringen för Northvolts fabrik i Skellefteå är säkrad – då blir byggstarten: ”Känner oss väl förberedda”

FÖRETAG Nu står det klart att Northvolt säkrat finansieringen för byggandet av fabriken Northvolt Ett i Skellefteå.

Annons

Northvolt meddelar att de får in 1 miljard dollar från bland annat BMW, AMF, Folksam och Ikeastiftelsen IMAS – och tillsammans med lån från Europeiska Investment-banken har Northvolt nu nog med pengar för att bygga fabriken. Det berättade företaget på onsdagen i ett pressmeddelande.

I Skellefteå gläds företrädare från kommunen åt beskedet.

– Vi är mycket glada över dagens besked. Nu händer det som vi planerat för ända sedan det blev klart att Northvolt valt Skellefteå som etableringsort. Vi känner oss väl förberedda här i Skellefteå, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Annons

Beskedet innebär att byggandet av Northvolt Ett kommer att inledas redan i augusti detta år.

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering i den här storleken. Vi ligger bra till med förberedelserna inför den tillväxt som det här innebär och planerar bland annat för 7000 nya bostäder. Dialogen med regeringen, EU, länsstyrelsen, regionen, universiteten, andra utbildningsaktörer och näringslivet är positiv. Alla är väl medvetna om vilka utmaningar vi står inför och vi har deras stöd, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

Fabriken förväntas generera mellan 2000 och 2500 direkta arbetstillfällen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons