Annons
På tisdagen samlades representanter för volontärsgruppen, Stadsmissionen och Röda Korset i Skellefteå. Foto: Privat

Ideella krafter går samman för att hjälpa till: ”Över 400 medlemmar”

SAMHÄLLE Skellefteå Stadsmission, Röda Korset och hundratals engagerade medborgare vill alla dra ett strå till stacken tillsammans med "Skellefteå volontärspatrull i tider av Corona".

Annons

Volontärsgruppen startades vid midnatt, natten till torsdag, och nu på förmiddagen berättade grundaren Shervin Ahmadzadeh att cirka 200 personer har erbjudit sig att ställa upp på olika sätt. Många fler har uttryckt sin uppskattning för initiativet.

– Det är helt fantastiskt, vi har över 400 medlemmar i gruppen, säger Shervin.

”Skellefteå volontärspatrull i tider av Corona” vill bland annat bidra till att personer som är i riskzonen exponeras så lite som möjligt. Till exempel genom att hjälpa ensamstående pensionärer med allehanda ärenden, som att handla mat eller kläder.

– I går skickades några volontärer ut. Det var en äldre kvinna som behövde hjälp, men också en tjej i 20-årsåldern som var jättesjuk. Det är väldigt olika, säger Shervin.

”Litar till sunt förnuft”

Gruppen har inte bara lockat engagerade medborgare, nu har även Skellefteå Stadsmission och Röda Korset involverat sig. De samlades för ett möte vid 14-tiden, både för att prata om hur de ska lägga upp kontakten med de som behöver hjälp och för att utarbeta en säker arbetsmodell utifrån Folkhälsomyndighetens råd.

Där bestämde de sig för att all kontakt ska förmedlas via Röda Korset.

– En del kanske känner tveksamhet inför att kontakta en grupp på Facebook, men vi har ett väletablerat namn och ett tungt varumärke. Röda Korset har samordnat sånt här internationellt och ska även kunna göra det lokalt, säger verksamhetschef Alexandra Sundberg, som också hyllar Skelleftebornas engagemang.

De ska inte gå in och dricka kaffe.

På mötet kom de fram till att volontärerna ska delas in efter geografiska områden och att områdesledare ska utses.

– De som behöver hjälp med att handla, eller bara vill ha någon att prata med, ska i första hand ringa Röda Korset. Vi kommer sedan att kontakta en områdesledare och förmedla behovet vidare, förklarar Alexandra.

Har ni hunnit prata om det här med säker arbetsmodell?

– Ja, hur vi ska tillse att våra volontärer inte blir smittbärare. Områdesledaren kommer att ringa och ta reda på vad som behöver handlas. När volontären sedan kommer med grejerna ska de ringa igen och kanske säga ”det finns här i trapphuset nu”. Vi litar till sunt förnuft och gott omdöme här, de ska inte gå in och dricka kaffe.

Om betalning inte kan lösas via swish kan en viss kontanthantering vara ofrånkomlig. Röda Korset är tydliga med att de inte vill att någon ska lämna ut kontokort eller kod.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons