Annons
  • Skiss av kulturhuset i Skellefteå. Illustration: White Arkitekter

Det kommande kulturhuset säljs – för drygt 1 miljard kronor: ”Finns tillväxt även norr om Uppsala”

SAMHÄLLE SBB i Norden AB skrev idag en avsiktsförklaring om att investera över 1 miljard kr i Skellefteås kommande kulturhus.

Annons

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har i dagsläget fastighetstillgångar på över 20 miljarder kr. De fokuserar på samhällsviktiga fastigheter och äger bland annat kommunhus samt justitiedepartementet i Oslo.

Nu står det klart att de även tänker köpa Skellefteås kommande kulturhus, inklusive hotell.

– Det är trevligt att vara här idag. Det är kul att visa att Sverige är större än centrala Stockholm. Vi hoppas också kunna övertyga andra investerare om att det finns tillväxt även norr om Uppsala, säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan på presskonferensen.

Det här är glädjande för kommunledning och politiker som jobbat för den här lösningen.

– Det är knappt ett år sedan vi meddelade att vi skulle ta en paus i bygget av kulturhuset för att vi såg att det fanns stora möjligheter att skapa ännu bättre förutsättningar, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Sedan dess har två viktiga pusselbitar fallit på plats. Dels att hotelloperatören Elite Hotels of Sweden har för avsikt att driva hotellet – och nu att SBB i Norden AB är villiga att köpa hela byggnaden.

– Till detta kommer det att finnas ett kontrakt på 25+25 år om att kommunen får nyttja huset vilket säkerställer en långsiktighet kring detta, säger Lorents.

Tanken är att byggstart för kulturhus och hotell ska ske i höst.

– De nya aktörer som vill investera i Skellefteå är viktiga och positiva för vår utveckling. SBB:s etablering är också en sista viktig pusselbit inför byggstart av kulturhuset. Nu kan vi äntligen se fram mot att sätta spaden i jorden i höst, säger Kristina Sundin Jonsson, Skellefteås kommunchef i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons