Annons
Annons
Oliver Lundmark, Niclas Hällgren och Magnus Hallberg tar plats bakom Nadia Wallmark och Mikael Lundmark.

Restaurangägare går samman – bildar ny förening i Skellefteå: ”Alla söker stöd och trygghet”

NYHETER De vill tala med en röst, bana väg för nya samarbeten och förenkla dialogen med kommunen. För första gången på länge håller nu en restaurangförening på att bildas i Skellefteå.

Annons MOBILE TOP

På fredagsmorgonen sitter fem restaurangägare vid golfbanan i Rönnbäcken.

Magnus Hallberg och Niclas Hällgren driver Texas Longhorn. Nadia Wallmark har Rustique. Oliver och Mikael Lundmark driver Golfrestaurangen och La Cena.

Tillsammans med O’learys och The Bishops Arms kommer de nu att starta en restaurangförening. Gruppen berättar att det inte har hänt i Skellefteå på över 20 år.

– Vi har pratat med fler krögare och känslan är positiv. Alla söker stöd och trygghet i sin verksamhet, vi tror att det här är ett bra sätt att göra det på, säger Niclas.

Branschen tillhör de som har drabbats hårdast av pandemin. För några veckor sedan satte gruppen sig ned för att prata om hur de kan stötta varandra och idén föddes.

Annons

Nu hoppas de att många fler restaurangägare kommer att hoppa på tåget.

– Vi vill att den här föreningen ska vara för alla, det är jätteviktigt att det kommer fram. Vi vill inte att någon ska känna sig utestängd, betonar Mikael.

För arrangörer och skolungdomar

Fördelarna är många, förklarar gruppen. Med alla medlemmar under ett paraply kan de enhälligt ta ställning till frågorna som berör dem. De kan agera med mer pondus.

För andra kan föreningen också bli en ingång, exempelvis för arrangörer.

– Vi kan bli en samarbetspartner. Ta Matfesten till exempel, den skulle man kanske kunna damma av och köra i ny regi. Om man söker någon som kan leverera mat till ett evenemang så kommer man att ha en knutpunkt att vända sig till, säger Niclas.

Annons

Som en besparingsåtgärd har gymnasienämnden tidigare beslutat att Restaurang- och livsmedelsprogrammet inte kommer att erbjudas nya gymnasielever i höst.

Oliver berättar att de även vill engagera sig i sådana frågor.

– Det kommer att påverka alla restauranger. Det kan bli förödande, säger han.

– Det kan också kännas tryggare för eleverna om vi visar att det finns ett behov av arbetskraft. Vi kan även hjälpa till med att garantera praktikplatser, och så vidare. Då behöver de inte gå runt och fråga varje enskild restaurang, tillägger Mikael.

Ett bollplank för kommunen

Miljöinspektörer vid Skellefteå kommun har besökt verksamheterna och informerat om Folkhälsomyndighetens direktiv, exempelvis de om social distansering. Gruppen berättar att de är glada för det, samtidigt som de har upplevt en osäkerhet.

Annons

– Jag kanske tolkar informationen på ett sätt, Nadia på ett annat och Niclas på ett tredje. Det är jättebra att de kommer och pratar med oss, men jag tror att det skulle bli ännu bättre om de hade en restaurangförening att vända sig till. Vi kanske också kan hjälpa till med att sprida informationen som de vill nå ut med, säger Mikael.

Även efter coronapandemin vill föreningen vara ett bollplank för kommunen. Gruppen understryker att de vill vara en resurs, snarare än en nagel i ögat.

Det kvarstår ännu lite arbete med att inrätta den nya restaurangföreningen.

– Men det går framåt, det gör det, säger Nadia.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons