Finns det nån bättre dag tro?
Jag älskar kanelbullar och bakade precis före helgen och fyllde frysen. Bäst är givetvis nybakta. Och med iskall mjölk.
Tänk att när man var tonåring kunde man trycka i sig en hel påse och man fick varken bubblig och ond mage eller fler kilon på vågen. Det var tider det!
Kanelbullar är bäst tycker jag, men om du vill kan du göra vaniljbullar, chokladbullar (byt kanel mot kakao), blåbärsbullar eller egentligen vad du vill.
~
Kanelbullar, 50 bullar eller 2 längder
bullformar
150 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst (1 pkt)
1 dl strösocker el. vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
850 gram (ca 1,4 dl) vetemjöl
fyllning:
150 gram smör, rumsvarmt
2 msk kanel
1 dl strösocker
1 ägg till pensling
pärlsocker
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i bunken.
Häll över mjölken och rör om tills den är löst.
Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Häll i hälften av mjölet luftigt och kör maskinen ett tag.
Klicka i smöret i degen och kör tills det är blandat.
Häll i resten av mjölet förutom ½ dl till utbakning och arbeta degen minst 5 minuter med maskin och så länge du orkar (minst 10 minuter) om du knådar för hand.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Ta ur degen ur bunken och arbeta den för hand tills den känns smidig.
Dela den i två.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Kavla varje del till en avlång kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop kakan till en rulle,
Skär rullen i 20 bitar och lägg med snittytan uppåt i en bullform eller på bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter.
~
De här gjorde jag för nåt år sen och de är riktigt goda med.
Vaniljbullar, 50 bullar eller 2 längder
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk malen eller stött kardemumma (kan uteslutas)
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl florsocker
3/4 dl marsanpulver (kokvarianten)
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Smält smöret och tillsätt mjölken.Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Pass upp! Det puffar upp massa pulver om smöret inte är riktigt rumstempererat…
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
Rulla ihop den.
Skär i ca 2 cm breda bitar.
Lägg i bullformar på en plåt och se till att du viker änden under själva bullen, annars rullar den upp om du har otur.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Slå på ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker eller flagad mandel.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 250 grader, ca 10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
~
♥