Annons

BILDSPEL: Välkommen till Maries och Håkans grönskande oas i Dalkarsliden

TRÄDGÅRD Håkan och Marie Lindqvist sålde sitt hus och flyttade till lägenhet – men köpte även en kolonilott i Dalkarsliden. “Det är fantastiskt att åka hit och känna lugnet”, säger Marie.

Annons

Det är över 20 grader varmt och fuktigt i luften den här soliga förmiddagen i mitten av augusti. Marie och Håkan Lindqvist följer mig upp längs den smala vägen inne på koloniområdet och visar mig in till deras lott. Här grönskar det i pallkragar, rabatter och krukor.

– När vi köpte den här kolonilotten 2008 fanns inget mer än äppelträden och några pallkragar. Vi hade egentligen inte haft så stort intresse av att odla fram till dess, men det har vuxit sig större med tiden, berättar Marie när vi sätter oss ner i skuggan med varsitt saftglas.

Nära stan

Just Dalkarslidens kolonilottförening visste paret inte fanns förrän Marie såg en annons på Blocket.

– Vi åkte hit och tittade, och innan vi passerat Alimak på hemvägen hade vi bestämt oss för en stuga som vi ville köpa, säger Håkan.

Annons

Att det låg nära stan var det som främst fällde avgörandet.

– Det är som en sommarstuga, men var inte lika dyrt att köpa då. Och så ligger det som sagt nära stan. Då kunde jag fortsätta att cykla till jobbet, och det var enkelt att ta sig hit varje helg, säger Håkan.

Nu har de haft lotten och stugan i över tio år, och trivs bättre än någonsin.

– Det är fantastiskt att åka hit och känna lugnet. Här får vi återhämtning, säger Marie.

Gemenskapen stort plus

Att det är nära till grannarna ser de inte som något problem, tvärtom.

– Vi får vara ifred när vi vill det, och så finns det många att umgås med när vi känner för det. Gemenskapen i föreningen är ett stort plus, säger Håkan som berättar om grillkvällar och surströmmingsmiddagar.

Annons

– Det finns en grillflagga i servicebyggnaden som man kan sätta ut när man vill. När den sitter på huset så vet alla att det är fritt fram att komma ner och grilla tillsammans. Det är riktigt trevligt, och framförallt för alla de som är ensamma i sina kolonilotter.

Lagom stort

Totalt är varje lott 300 kvadratmeter stor, vilket enligt Håkan och Marie är alldeles lagom. Sedan de köpte stugan 2008 har de byggt ett växthus, en grillhörna och anlagt odlingar med vackra och ätbara saker.

– Vi har några projekt varje år. Men vi vill även känna lugnet, då det är den största anledningen till att vi har det här stället, säger Marie.

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons