Legobyggen tas fram i ett rasande tempo den här förmiddagen när Megafonen besöker Lejonströmsskolan.
– Jag hade inte väntat att de skulle hinna med så här mycket idag, säger Alexander Bodén med ett skratt.
Han jobbar för Ung företagsamhet i Skellefteå. Under hösten har klasserna 4-6 gul och lila arbetat med UF:s läromedel “Vårt samhälle”.
Uppdraget har handlat om urbanisering och hållbarhet.
Efter att ha pratat i klasserna om vad en stad behöver har eleverna sen gjort egna skisser som nu gestaltas i lego, för att sedan byggas i datorspelet Minecraft.
Lärare Therese Westerlund tycker att upplägget har varit bra.
– Vi har brutit ner ämnet för att det ska vara nära våra elever och deras vardag. Därför har vi fokuserat på det som det pratas om i tidningar och på Lilla aktuellt på senaste, att elen är dyr och hur man får den att räcka till, säger hon.
För att komma fram till vad en stad behöver har eleverna i grupper fått 100 “byggpoäng” var som de fått spendera på sjukhus, räddningstjänst, restauranger och annat.
– Då har man fått prioritera. Är pizzera det viktigaste – även om det är väldigt gott, säger Therese Westerlund med ett leende.
Vid ett litet bord utanför klassrummet är Mirjam Blind och Zouhaib Abdi i full gång med att bygga sjukhuset de gjort ritning för. Det syns att de båda är vana legobyggare.
– Jag har byggt Eiffeltornet i lego hemma. Och i Minecraft gör jag mycket saker – hus, hockeyarena, ett museum… och Lejonströmsskolan! Men inte hela. Det tar ett tag att bygga, säger Mirjam Blind.
Deras sjukhus är utrustat med mediciner och allt annat som behövs för att hjälpa sjuka. Men också en rutschkana för rullstolsburna.
– Det är för att de i rullstol också ska få åka. Det är ju inte kul att aldrig få göra det, säger Zouhaib Abdi.
I rummet intill bygger Isak Silenstam, Erik Andersson och Petter Martling fritidsverksamheter som gym, hockeyrinkar och ett högt kulturhus utrustat med eget vindkraftverk. Petter pekar ut det viktigaste på sin ritning.
– Parkeringen. Om man ska åka iväg någonstans måste man ju kunna parkera när man är framme, säger han.
UF:s utsända på plats, Alexander Bodén, är imponerad av vad han ser växa fram.
– Det är otroligt kul att komma och se hur det här fungerar ute i klassrummen. De är riktigt påhittiga, säger han.