Det är lätt att ta vissa saker för givet. Som att man kan gå till affären och köpa ett paket kaffe. Eller att kunna småprata politik med grannen och säga att statsministern inte alls vet vad hon håller på med.
Det gällde inte för Liberalernas gruppledare Christina Soldan under hennes uppväxt.
Hon kommer från Rumänien och växte upp när den kommunistiska diktatorn Nicolae Ceaușescu satt vid makten.
– Under kommunismen blev folk rädda för varandra. Ett fel ord kunde göra att du försvann. En gång hade någon angivit mig för att jag hade kaffe hemma. Polisen kom och rev ner hela lägenheten, till och med parketten drog de upp för att leta efter utländska varor, säger Christina Soldan, när vi träffas på Anderstorpskolan där hon jobbar som lärare.
När Christina själv var gymnasieelev förälskade hon sig i en iransk student.
På den tiden var det förbjudet att umgås med utlänningar, och deras relation kom att påverka hennes liv för evigt. Efter att ha setts ute tillsammans en gång greps Christina av polisen.
– Efter det hade jag en svans efter mig hela tiden. Jag fick besök av ”Securitate”, Ceaușescus hemliga polis. De kom hem för jämnan, telefonen var avlyssnad, jag fick inte behålla några jobb… det var väldigt jobbigt.
Hon beskriver en tillvaro utan fungerande el, brist på mat och att ständigt vara övervakad. Men också den överväldigande känslostormen när revolutionen kom och diktatorn störtades.
För många svenskar kan det vara svårt att förstå. Men för mig är varje smula frihet viktig att bevara, varje smula demokrati.
Alla upplevelserna sammantaget har gjort henne till en övertygad liberal. Ett politiskt synsätt där varje människa ska vara helt fri att självständigt besluta och styra över sitt eget liv.
– För många svenskar kan det vara svårt att förstå. Men för mig är varje smula frihet viktig att bevara, varje smula demokrati. För jag har sett processen av hur det utvecklat sig, säger Christina.
Efter valet 2018 klev Skellefteåliberalernas dåvarande gruppledare Andreas Westberg ner från posten.
I stället var det nykomlingen Christina Soldan som blev tillfrågad att ta gruppledarrollen.
– Min första fråga var ”hur ska jag klara det?”. Men föreningen backade upp mig och sa att jag inte stod ensam, vilket var väldigt skönt att höra, säger hon.
Det skulle visa sig vara en speciell tid att kliva in i politiken.
– Hela mandatperioden har varit en jätteutmaning. Dels har vi Skellefteå som expanderar, Liberalerna har haft tre olika partiledare, det var en utdragen regeringsbildning, EU-valet… och pandemin ska vi inte glömma, som inte minst har gett mycket extrajobb för mig som lärare. Det har varit väldigt intensivt, men jag är glad att jag är med och har fått den erfarenheten, säger hon.
Det är beslutet man tagit internt och jag har respekterat det beslutet.
Man har även mött utmaningar lokalt i Liberalerna Skellefteå. I slutet av förra året kom det fram att det fanns interna konflikter som gått så långt att länsförbundet klivit in för att medla mellan parterna.
I tidningen Norran riktade tre medlemmar kraftig kritik mot styrelsen. I december valde de tre att lämna partiet. Liberalerna i Skellefteås ledning, där Christina Soldan ingår, har hittills inte velat uttala sig om konflikten.
Ni har aldrig bemött kritiken utåt. Varför inte?
– Det är beslutet man tagit internt och jag har respekterat det beslutet. Även om jag många gånger känt att man gått över gränsen och har velat kliva fram för att säga att det som sägs inte stämmer har jag respekterat ett beslut man tagit internt, säger Christina.
Så du har inget mer du vill säga om det nu heller?
– Jag tycker inte att det är läge. Det har verkligen blivit bättre i partiet, så jag tycker inte att det är läge utan nu ska vi lyfta vår politik.
En av Liberalernas mest prioriterade frågor är skolan, Christinas hemmaplan.
Hon arbetar sedan 17 år som matematiklärare på Anderstorpskolan. Hon menar att en av skolans främsta uppgifter är att ge varje människa chansen att bli sitt bästa jag.
– Varje elev ska mötas på sin nivå och få stöd utifrån sina behov, säger hon och fortsätter med brister hon ser i dagens skola.
– Vi tycker att förskoleklasserna är för stora. I skolan har vi idag en inkludering som gått så långt att det nästan blir exkludering på många håll. För vi är olika som människor – en del trivs jättebra i stor grupp medan andra känner sig otrygga där. Då måste man ha alternativ och det har vi inte idag.
Skolfrågan handlar dels om elevperspektivet. Men också om arbetsmiljön för lärare och rektorer, som hon menar behöver förbättras.
Hon ser framför allt behov av administrativ personal för att renodla lärarnas roller, där ett förslag är att ta in personal på timmar som kan sitta som provvakter.
Det är sånt som Skellefteå kommun kan förbättra utan att tvingas skära ner på andra verksamheter, säger Christina.
– Inte bara vi i Liberalerna utan hela Alliansen tänker på att hushålla med pengarna på ett bättre sätt. Det ska inte kosta så mycket för att fixa de här sakerna som är så viktiga, för vad är det som är så viktigt för att den offentliga sektorn ska fungera? Jo personalen, säger hon.
– Vi har en ny situation i Skellefteå där vi nu fått konkurrens. Då gäller att tänka annorlunda och se hur kommunen vill vara som arbetsgivare och kunna både behålla personal och anställa fler.