Kalljästa frallor med äpple & morotsblast
3 dl kallt vatten
10–15 g jäst (¼ paket)
0,5 dl matolja, gärna kallpressad rapsolja
1,5 dl rivet äpple
1,5 dl hackad morotsblast
2 dl fullkornsmjöl av vete (120 g)
5 dl vetemjöl special (300 g)
1,5 msk salt
Lös upp jästen i vattnet tillsammans med oljan.
Riv äpplena grovt, gärna med skalet på. Beroende på äpplenas storlek behövs det 1–2 äpplen.
Skölj morotsblasten ordentligt och hacka fint. Det går bra att använda hela blasten, både blad och stjälkar.
Tillsätt äpple och morotsblast i degspadet.
Blanda mjöl och salt och rör ner det i degspadet. Degen blir ganska lös, så det går bra att röra för hand. Ingen knådning behövs.
Täck bunken med lock eller handduk. Ställ in i kylen och låt jäsa 10–15 timmar. (Det går också bra att istället jäsa degen i rumstemperatur ca 2 timmar.)
Mjöla bakbordet ordentligt, gärna med fullkornsmjöl. Stjälp upp den jästa degen på bakbordet. Knåda inte. Strö över mjöl och skär degen i 12–16 bitar.
Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt, gärna med snittytan uppåt. Täck med handduk och låt dem jäsa på plåten i ca 30 minuter.
Grädda i 225° i 10–12 minuter.
Alternativ:
Om du bakar med surdeg kan du ta ditt vanliga surdegsrecept och tillsätta äpple och morotsblast. Ev. behöver mjölmängden i surdegsreceptet ökas lite p g a vätskan i äpplet.
Vegansk kladdkaka med potatis & chili
100 g kokt potatis
2 msk vatten
2 dl socker
0,5–1 tsk färsk eller fryst chili*
1 dl neutral matolja
0,5 dl fullkornsmjöl av vete**
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Mosa den kokta potatisen med vatten.
*Välj mängden chili utifrån hur stark du vill att kakan ska bli, och anpassa beroende på om du har en stark eller mild chili. Börja gärna med den mindre mängden. Chilin kan uteslutas om du vill ha en vanlig kladdkaka.
Hacka chilin och mixa den sedan med sockret för att undvika chilibitar i kakan.
Rör ihop potatis och chilisocker.
Tillsätt oljan och rör om.
Blanda mjöl och resterande torra ingredienser i en skål och rör sedan ner dem i smeten.
** Fullkornsmjölet kan ersättas med vanligt vetemjöl, men kakan får då mindre struktur.
Använd en ugnsform, 20–22 cm i diameter. Klä formen med bakplåtspapper eller smörj den med lite olja.
Häll smeten i formen och grädda i 175° i 12–15 minuter.
Ringla eventuellt lite smält mörk choklad över kakan när den svalnat. Välj mjölkfri choklad om kakan ska vara vegansk.
Gör glutenfri:
Uteslut mjölet (båda sorterna) och ersätt det med 2 dl glutenfria havregryn som mixas fint + 1,5 msk potatismjöl.





