Carolin Palomaa, verksamhetsstrateg på måltidsenheten, tar emot på The Great Northern dit många kommunanställda förpassats medan renovering pågår i Stadshuset. När vi träffas har grönsaker just lagts till listan av livsmedel som Skellefteå kommun köper in via det nya systemet, efter renkött och potatis.
“Dynamiskt inköpssystem” är en upphandlingsform som syftar till att förenkla inköp av närproducerat till kommunens alla kök, som ska vara flexibelt och inte sätta hinder för småskaliga producenter.
– Det är som en tvåstegsraket. Som producent kan du ansöka om att bli leverantör till Skellefteå kommun och får då välja inom vilka kategorier som du vill leverera livsmedel. Vi har åtta kategorier nu men också en “övrigt” för de gånger som vi hittar någonting lokalt som vi vill ha, men missat, säger Carolin.
Vi tycker att de små producenterna är viktiga både ur ett miljöperspektiv och för att vi vill att de ska finnas och kunna verka här. Det handlar också om beredskap.
Jämfört med andra typer av upphandlingar ska det vara relativt enkelt att hoppa på tåget, kommunen hjälper till vid behov, och senare i skede två när Skellefteå kommun vill köpa in x mängd livsmedel över en period så går ett mejl ut till godkända leverantörer som kan lämna ett anbud.
– Och ifall du känner “nej, jag vill inte i år”, så är du fortfarande kvar som godkänd leverantör hos oss till nästa gång som du är sugen, eller har haft en bättre skörd. Man blir inte utesluten för att man inte lägger ett anbud.
Om en producent inte har möjlighet att leverera den volym som kommunen önskat är det inte heller skäl för uteslutning.
– Vi är glada över de volymer som producenterna kan leverera. Utifall det blir två leveranser renkött istället för tre är vi också jätteglada för det. Då löser vi den tredje serveringen på något annat sätt, exemplifierar Carolin.
Vill öka andelen närproducerat
Av livsmedlen som Skellefteå kommun köper in räknas 25 procent som närproducerade i dag. Dit räknas både köp via grossist från exempelvis Norrmejerier, Nyhléns Hugosons och Polarbröd, och direktköp från lokala producenter. Med det dynamiska inköpssystemet hoppas man nå fler lokala leverantörer och tippa vågen lite mer.
– Vi tycker att de små producenterna är viktiga både ur ett miljöperspektiv och för att vi vill att de ska finnas och kunna verka här. Det handlar också om beredskap, samverkar vi nu blir det också enklare att hjälpa varandra vid någon form av kris, säger Carolin.
Ifall du känner “nej, jag vill inte i år”, så är du fortfarande kvar som godkänd leverantör hos oss till nästa gång som du är sugen, eller har haft en bättre skörd.
Flexibilitet i systemet
Avtalen som Skellefteå kommun ingår gäller framförallt ett antal leveranser över tid och föregås av dialog. Att komma överens om potatis när potatisen redan är sådd vore för sent och producenten skulle inte få möjlighet att planera, så kontakten sköts med framförhållning.
Men systemet tillåter också enskilda köp mer på uppstuds, som om en lokal grönsaksodlare skulle behöva tömma sitt lager av vitkål.
– Det funkar åt bägge hållen. Vi kan lägga upp “detta vill vi köpa” och de kan lägga upp “detta vill vi ha sålt”, och då kan vi göra ett engångs-stödköp via systemet, så det blir som en win-win, säger Carolin.
För intresserade lokala och regionala producenter har Skellefteå kommun mer information om detta här.





