Annons
Annons
Asta Hellgren på Skråmträsk Kvarn och Anne Sandlund på Ljusvassgården har tillsammans satt ihop ett event som ska inspirera till både odling och bakning – var för sig och i kombination. Foto: Privat

Baka med grönsaker – Asta och Anne visar hur det går till

MAT Mathantverkets dagar kommer att präglas av lokal mat och dryck på olika sätt och i olika former. Ett exempel är Skråmträsk Kvarn och Ljusvassgården som tillsammans ordnar en inspirationseftermiddag på temat odling och bakning, var för sig och i kombination.

Annons MOBILE TOP

Vad har grönsaker med bröd att göra annat än som pålägg på smörgås? Svaret är en hel del, enligt Asta Hellgren på Skråmträsk Kvarn och Anne Sandlund på Ljusvassgården. Lördagen den 11 oktober, under Mathantverkets dagar, bjuder de in till en gemensam inspirationseftermiddag i Skråmträsk Kvarn.

– Vi fick en förfrågan om att skapa ett kringarrangemang runt SM i mathantverk. Jag kan bakning och Anne kan odling och efter lite spånande kom vi fram till det här upplägget, berättar Asta.

Skulle det gå så bra som vi hoppas är det absolut någonting som både jag och Anne kan tänka oss att göra igen.

Under eftermiddagen kommer besökarna att få smaka på bakverk där grönsaker finns med på ingredienslistan. Och det handlar inte om den vid det här laget klassiska morotskakan.

– Jag har tagit fram en del nya recept, bland annat en vegansk kladdkaka där äggen ersätts med potatis. Potatisen ger ingen smak men ger samma typ av massa som ägg. Jag har också tagit fram ett matbröd där jag använt blasten från morot. Det gav en väldigt god, kryddig smak som jag tror passar väldigt bra ihop med en soppa, säger Asta.

Annons

Förutom tips och inspiration på hur man kombinerar grönsaker och bakning kommer Anne Sandlund att berätta hur man kan förlänga odlingssäsongen och göra den till en del av sin vardag trots att man bor i de nordligaste delarna av landet.

– Det går faktiskt att få till en tidig skörd av exempelvis bladgrönt. Och det finns grönsaker som det går att odla trots att det är snö och minus 18 grader. Det är sånt jag kommer att prata om och förhoppningsvis inspirera till. Det här är kunskaper vi tappat men som vi kan ta tillbaka, säger Anne.

Det här är kunskaper vi tappat men som vi kan ta tillbaka.

Annons

När det här skrivs är det en månad kvar till evenemanget jobbar Asta för fullt med att förfina framställningen av de nya bakverk som deltagarna kommer att bjudas på.

– Det tar lite tid, man får prova sig fram. Jag är inte helt klar än men det kommer bli bra. Det är redan 20 personer som anmält sig och vi hoppas på upp mot 60. Och skulle det gå så bra som vi hoppas är det absolut någonting som både jag och Anne kan tänka oss att göra igen, säger Asta.

Artikeln är en del av Megafonen 24/9 – 2025. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons