Annons
Annons
Jättebalsamin är spridd i hela Sverige och är EU-listad vilket innebär att det är förbjudet att både sprida och ha den. Den är en av de tre invasiva växter som Skellefteå kommun kommer att prioritera bekämpningen av. Foto: Naturvårdsverket

Kommunen växlar upp arbetet mot invasiva arter – invånare kan bidra

NYHETER Till sommaren växlar Skellefteå kommun upp sitt arbete mot de invasiva växterna Jättebalsamin, Jätteloka och Tromsöloka. Och som privatperson finns det en hel del att göra för att bidra till arbetet.

Annons MOBILE TOP

Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald på global nivå. Förekomst och spridning av främmande arter bedöms vara en viktig faktor i 25–30 procent av de fall då en art har dött ut. I början av mars släppte SLU Artdatabanken en uppdaterad risklista för främmande arter som ska fungera som underlag för olika myndigheters arbete med frågan.

Det förebyggande arbetet är viktigt och med kunskap är vi alla bättre rustade.

Det är Sveriges länsstyrelser som förelägger kommunerna hur de ska bedriva arbetet mot de invasiva arterna och för Skellefteå kommuns del handlar det om att bekämpa Jättebalsamin, Jätteloka och Tromsöloka.

– Vi har fått medel som gör att vi kan växla upp arbetet i sommar och har tack vare det kunnat anställa två handledare. Dessa ska tillsammans med två grupper visstidsanställda fokusera på att bekämpa Jättebalsaminen. Kommunen ska dessutom bekämpa Lokorna, något som kräver en viss försiktighet eftersom deras saft kan orsaka brännskador, säger Marja Leena Elfmark, verksamhetschef för Park och natur på Skellefteå kommun.

Annons
Marja Leena Elfmark är verksamhetschef för Park och natur på Skellefteå kommun som i sommar växlar upp arbetet mot invasiva arter. Foto: Privat

Cajza Eriksson är projektledare för den nationella Risklistan och berättar att den största andelen invasiva växter sprids via våra trädgårdar. Sedan 2014 finns en EU-förordning som listar de växter som är förbjudna att importera, sälja och odla men dessa är färre än 20. Följden blir att många invasiva arter säljs på plantskolor och köps av ovetande trädgårdsodlare.

– Nya växter hamnar hela tiden på listan men det gäller att vara medveten som konsument, säger Cajza.

Vi ser jättegärna att markägare och även privatpersoner rapporterar sina fynd.

Vad kan man då mer göra som privatperson nu när odlingssäsongen står för dörren? Att lämna växtkompost från sin trädgård på återvinningscentralen är bra eftersom man då minskar risken för eventuell spridning av invasiva växter.

– Man kan också ta en titt på EU:s lista över invasiva växter och titta vad man har i sin egen trädgård. Det förebyggande arbetet är viktigt och med kunskap är vi alla bättre rustade, säger Marja Leena.

Annons
Jätteloka (bilden) och Tromsöloka kommer också att bekämpas på kommunens mark i sommar. Saften kan orsaka brännskador varför de måste hanteras med försiktighet. Foto: Naturvårdsverket

Skellefteå kommun ansvarar för bekämpningen på sin mark. Men även privata markägare behöver se över sina marker.

– Vi ser jättegärna att markägare och även privatpersoner rapporterar sina fynd till artdatabanken, säger Marja Leena.

Artikeln är en del av Megafonen 26/3 – 2025. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
an advertisement
an advertisement