Annons
Annons
Maria och Tony Boman har hittat sin oas på Dalkarlslidens koloniträdgårdsområde. Att det är nära till stan, enkelt och lättskött var det som fällde avgörandet när de köpte lotten för drygt tio år sedan. Foto: Maria Boman

Kolonilottens fördelar – enkelt, lättskött och nära stan: ”Det blev helt rätt”

TRÄDGÅRD På senare år har intresset för en egen kolonilott ökat i Sverige. Maria Boman, som har en stuglott på Dalkarlslidens koloniområde, är en av de som insett fördelarna med kolonilott framför en regelrätt sommarstuga.

Annons MOBILE TOP

För Maria Boman och hennes man Tony började allt en regnig sommardag 2014. Paret hade ägt en sommarstuga tillsammans med Tonys syskon men funderade nu på att köpa en egen stuga. Samtidigt fanns tvivlen på om en sommarstuga verkligen var rätt för dem. Den här regniga dagen cyklade de förbi Dalkarlslidens koloniträdgårdsförening och såg att en lott var till salu. De fick möjlighet att titta på kolonilotten och kände direkt att det var något att prova.

– Det blev helt rätt. Lotten är 300 kvadratmeter med en liten stuga som har både el och vatten. Det är enkelt, lättskött och nära stan. Att kunna cykla över efter jobbet och pyssla med odlingarna, prata med grannarna eller bara koppla av – det är fantastiskt, säger Maria.

Annons
Tony och Maria Boman uppskattar sammanhållningen och Bullerbykänslan på koloniområdet. Foto: Privat

Det är visserligen ett par månader kvar innan Maria, Tony och de andra på området kan börja odla på sina lotter. Men redan nu börjar det klia i de gröna fingrarna, enligt Maria.

– Man börjar längta efter att få sätta igång nu. Det är också ett krav att man ska odla på sin lott. Man behöver sköta om den så att den mysiga, lummiga känslan bevaras. Men det är ju en gemensam nämnare för alla här. Odlingen är viktig.

Annons
Dalkarlslidens koloniträdgårdsförening har en samlingslokal där det arrangeras fester och sammankomster med jämna mellanrum. Foto: Maria Boman

När Maria och Tony köpte lotten dominerades den av blommor men Tony och Maria har ersatt en del av dem med morötter, sockerärtor, zuccini och rödbetor. På lotten finns också äppelträd och bärbuskar. Och eftersom alla i området har ett gemensamt intresse är utbytet mellan grannarna stort.

– Det finns alltid någon att fråga och få tips av. Många har otroliga kunskaper kring växter och trädgårdsskötsel och vi byter ofta växter med varandra. På våren har vi också en arbetshelg då vi tillsammans ställer i ordning de gemensamma ytorna. Det är en otroligt fin sammanhållning, säger Maria.

Annons
Området består av 39 stuglotter och tre odlingslotter. Den gemensamma nämnaren för innehavarna är att man tycker om att odla. Foto: Bob Falkman

Permanentboende är inte tillåtet i kolonistugor. Däremot är det fullt tillåtet att bo där under den varma delen av sommaren, något som Maria och Tony brukar göra. Mellan oktober och maj är vattnet avstängt på området som då går in i lite av en vintervila.

– Jag tycker faktiskt det är skönt att kunna stänga ner under vintern. Då känns det extra härligt när våren närmar sig och man börjar se fram emot en ny vår och sommar. Jag tycker det här är ett perfekt komplement när man som vi bor i lägenhet, säger Maria.

Maria och Tonys lott under tidig vår. Den här årstiden börjar det klia i fingrarna av längtan att få komma igång med vårbruket. Foto: Maria Boman
Under högsommaren prunkar hela kolonin av växter, buskar och frodiga trädgårdsland. Enligt Maria Boman finns det mycket kunskap och erfarenhet hos grannarna som gärna delar med sig av både lärdomar och växter till varandra. Foto: Maria Boman

Koloniträdgårdar

  • Koloniträdgårdsrörelsen kom till Sverige via Danmark och Tyskland under slutet av 1800-talet. Syftet var att ge arbetarna i städerna bättre livskvalitet och en plats att odla mat på.
  • Pildammskolonin Malmö var den första koloniträdgårdsföreningen i Sverige, den etablerades 1895, men finns inte längre kvar.
  • Dalkarlslidens koloniträdgårdsförening grundades 1990. Idag har föreningen 39 stuglotter och tre odlingslotter.
  • I dag finns också koloniföreningar med odlingslotter på Anderstorp och Sjungande Dalen.

Artikeln är en del av Megafonen 26/3 – 2025. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
an advertisement
an advertisement