Annons
Skellefteå Krafts huvudkontor i centrala Skellefteå. Foto: Jonas Westling

Lägre vinst än väntat för Skellefteå Kraft – men stark tro på framtiden

NÄRINGSLIV För perioden januari-augusti uppvisar Skellefteå Kraft ett resultat på 491 miljoner kronor, vilket är under plan, men framtidstron och investeringsviljan i bolaget är fortsatt stor.

Annons

Resultatet (EBIT) för perioden januari-augusti på 491 miljoner kronor kan jämföras med fjolårets resultat på 967 miljoner för motsvarande period, men som nämnt efter den förra delårsrapporten var 2023 ett rekordår för Skellefteå Kraft.

– Trots årets något lägre resultat är Skellefteå Kraft fortsatt en stark koncern med goda förutsättningar inför framtiden, säger bolagets finansdirektör Elin Bergsten i en kommentar.

Resultatet är 162 miljoner kronor under plan. Påverkande faktorer är enligt bolaget sänkta priser på el, ursprungsgarantier och utsläppsrätter, att elproduktionen sjunkit samt att företagets värmeaffär påverkats av höga bränslepriser.

Annons
Elin Bergsten, finansdirektör på Skellefteå Kraft. Foto: Evalena Karlsson

Men investeringstakten är fortsatt hög och väntas så förbli. Under de senaste åtta månaderna har Skellefteå Kraft gjort investeringar för 810 miljoner kronor.

– Många av de stora investeringar vi gör, som vår satsning på det publika laddnätverket tillsammans med OKQ8 och det nyligen aviserade samarbetet med SkyNRG kring hållbart flygbränsle, visar hur vi samtidigt som vi arbetar för en hållbar samhällsutveckling kan bredda Skellefteå Krafts verksamhet för att skapa en ännu stabilare ekonomiskt grund att stå på, säger Elin Bergsten.

Resultaten i siffror

Skellefteå Kraft sammanfattar delårsrapporten för januari-augusti 2024.

  • Nettoomsättningen uppgick till 3 533 miljoner kronor jämfört med 4 159 miljoner kronor motsvarande period 2023.
  • Koncernens resultat (EBIT) för perioden januari till augusti uppgick till 491 miljoner kronor jämfört med 967 miljoner kronor motsvarande period 2023.
  • Resultat efter finansnetto uppgick till 439 miljoner kronor jämfört med 952 miljoner kronor motsvarande period föregående år.
  • Investeringarna uppgick till 810 miljoner kronor jämfört med 952 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Källa: Skellefteå Kraft

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons