Annons
Området som pekas ut som lämpligt för etableringen är Näsudden i Skelleftehamn. Projektet utreds fortfarande men förhoppningen är att byggstarten ska kunna ske under 2027. Foto: Jonas Westling

Skellefteå Kraft ingår partnerskap med internationell aktör – framåt i planerna på stor industrisatsning

NYHETER Skellefteå Kraft och den internationella flygbränsleaktören SkyNRG går samman med mål om att etablera en storskalig produktionsanläggning för hållbart flygbränsle på Näsudden i Skelleftehamn.

Annons

Sedan hösten 2022 har Skellefteå Kraft utrett möjligheterna till en ny storskalig industri som fullt utbyggd kan bli en av Sveriges största inom produktion av hållbart flygbränsle. Det här är nästa steg i den satsningen.

Företaget ingår partnerskap med den internationella flygbränsleaktören SkyNRG. Under projektnamnet SkyKraft har de utrett förutsättningarna att etablera en storskalig produktionsanläggning för hållbart flygbränsle, så kallat eSAF, som är ett elektrobränsle producerat av biogen koldioxid och förnybar vätgas.

– ­Vi är glada över att samarbeta med SkyNRG i detta banbrytande projekt som visar på potentialen i elektrobränslen för flyget, säger Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin i ett pressmeddelande.

Annons

Har förutsättningar

Projektet blir ett av de första i sitt slag, menat att förstärka norra Sveriges ledande position i energiomställningen. Enligt Skellefteå Kraft kan den nya industrin spela en avgörande roll i omställningen av flygtrafiken i Sverige, EU och globalt.

Fullt utbyggd väntas den producera 100 000 ton flygbränsle per år och det är ungefär den mängd som behövs för att 60 000 människor ska kunna flyga jorden runt.

– Norra Sverige har de perfekta förutsättningarna för att leda energiomställningen, och vi är stolta över att vara en del av den, säger Joachim Nordin.

Joachim Nordin, vd och koncernchef på Skellefteå Kraft. Foto: Paulina Holmgren

I anslutning till produktionen ska det skapas omkring 100 jobb och Skellefteå Krafts förhoppning är, förutom att bidra till minskat utsläpp av koldioxid från flygindustrin, också att stärka Skellefteås position som nav för framtidens gröna industri.

Utreds fortfarande

Företaget har fått markanvisning på Näsudden i Skelleftehamn. Projektet utreds fortfarande och det har inte fattats något slutgiltigt beslut om dess genomförande, men ambitionen är att byggstarten ska kunna ske under 2027.

Annons

Även på SkyNRG är man beslutsam att driva detta i mål, uppger vd Philippe Lacamp.

– Vi är stolta över att samarbeta med Skellefteå Kraft, eftersom våra kompletterande kompetenser och vår gemensamma hållbarhetsvision gör Skellefteå till en unikt intressant plats för eSAF-produktion. Vi är fast beslutna att förverkliga detta projekt.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons