Annons
En bild från förra sommarens repetition och en från "Musikanternas uttåg". Foto: Jonatan Stålhös / Patrick Degerman

Sommarteatern 2024: Nu sökes 14 sångglada amatörer som vill delta

KULTUR Är du intresserad av teater? Nu sökes sångglada amatörskådespelare till nästa års sommarteater i Skellefteå, som blir en uppsättning av "Spelman på taket".

Annons

I sommar ska Västerbottensteatern bjuda på sin egen version av den klassiska musikalen från -64. ”Spelman på taket” är en berättelse om patriarkala strukturer och frigörelse från det gamla. I centrum står en judisk familj i Tsarryssland 1905, som bor det nuvarande Ukraina.

Det är en familj i konflikt. En kamp mellan pappa Tevjes strävan att behålla judiska traditioner och döttrarnas vilja att gifta sig med vilka de vill. Satt mot en bakgrund av oroligheter och rysk antisemitisk förföljelse.

Annons
Ronny Danielsson regisserar Västerbottensteaterns uppsättning av ”Spelman på taket” 2024. Foto: Tomaz Lundstedt

I sommarens uppsättning är det Ronny Danielsson som står för regin.

– Det här är en berättelse om patriarkatets upplösning, döttrars revolt och en familj som splittras och tvingas på flykt. Samtidigt som den skildrar Tevje och hans familj med mycket humor och värme, visar den också på orättvisor, maktfullkomlighet och brist på humanism i en politiskt orolig tid, säger han i en pressmeddelande.

Söker amatörskådisar

Ensemblen kommer att bestå av hela 23 personer och 14 av rollerna avsätts för amatörskådespelare, teaterintresserade barn och vuxna som Västerbottensteatern gärna vill komma i kontakt med.

Annons

Teatern söker sångglada entusiaster mellan 10-12 och 70 år gamla.

– Det är tre barnroller i föreställningen och barnen kommer att delas upp i två team. Sammanlagt söker vi sex skådespelare till dessa roller, berättar Lillemor Skogheden, amatörteaterkonsulent på Västerbottensteatern.

”Spelman på taket” kommer att sättas upp i Medleforsparken mellan den 12 juni och 14 juli. Lillemor Skogheden ser fram emot att sätta igång.

– Det känns härligt att få arbeta med så många amatörer. Jag hoppas att de ska få ett riktigt sommaräventyr och vara kreativa i sitt skapande. Att ingå i en sommarteaterensemble är som att få en ny teaterfamilj. De kan förvänta sig mycket glädje, skratt och intensivt arbete under repetitionerna. Men så småningom också njutningen i att få spela för en fantastisk sommarteaterpublik, säger hon.

Spelman på taket

En sommarteater i Medleforsparken i Skellefteå den 12 juni-14 juli år 2024.

Produktion: Västerbottensteatern
Manus: Joseph Stein
Sångtexter: Sheldon Harnick
Regi: Ronny Danielsson
Dramaturg: Tora von Platen

Källa: Västerbottensteatern

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons