Annons
"Spelman på taket" kommer att spelas i Medleforsparken mellan den 12 juni och 14 juli. Foto: Patrick Degerman

Premiär för årets sommarteater – skapar förståelse för vår samtid

NÖJE I morgon, onsdag 12 juni, har Västerbottensteatern premiär för årets sommarteater – musikalen "Spelman på taket" i Medleforsparken. En föreställning med 24 skådespelare, såväl professionella som amatörer, som bjuder på både skratt och tårar.

Annons

”Spelman på taket” är en älskad musikalklassiker av Joseph Stein, Sheldon Harnick och Jerry Bock, som gjorde succé på Broadway på 60-talet. Den har sedan blivit film och satts upp och spelats otaliga gånger runtom i världen.

Föreställningen handlar om familjefadern Tevje som kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar.

Annons

Många amatörer

Föreställningen bjuder på välkända namn som Reuben Sallmander och Fransesca Quartey som spelar huvudrollerna. Men hela 14 personer i ensemblen är amatörskådespelare. En av dem är Susanne Lohman som spelar värdshusvärdinnan Moira.

– Jag har varit med i två tidigare uppsättningar av sommarteatern. Jag kände att jag ville vara med i ”Spelman på taket” eftersom den är så aktuell och har så många bottnar. Varje kväll när jag går hem efter repetitionerna tänker jag att imorgon får jag göra det här igen. Det är härligt, säger hon.

Annons

Kriget i Ukraina har försett årets sommarteater med en hög grad av aktualitet. Något som förstärks av det pågående kriget i Gaza.

– Vi tror på teaterns möjlighet att skapa förståelse för samtiden. Med ”Spelman på taket” bjuder vi in publiken till en berättelse med trådar till historia och nutid. Som visar att förändringar inte kommer utan utmaningar, att acceptans för olikheter är en grundbult i samhället och – inte minst – att kärleken trotsar allt, avslutar Västerbottensteaterns vd Challa Gustavsson.

Annons

Årets sommarteater spelas mellan 12 juni och 14 juli i Medleforsparken.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons