Annons
Fransesca Quartey medverkar i årets sommarteater i Medleforsparken. Foto: Patrick Degerman / Jonatan Stålhös

Tidigare vd:n åter på scen – spelar i sommarteatern: ”Otroligt roligt”

KULTUR I sommar sätter Västerbottensteatern upp den klassiska musikalen "Spelman på taket" i Medleforsparken. I ensemblen märks Västerbottensteaterns tidigare vd Fransesca Quartey som kan sägas göra comeback på Skelleftescenen.

Annons

– Senast jag stod på scen i Skellefteå var 2015 när jag gjorde föreställningen Lady Day om Billie Holiday. Att få vara med i Spelman på taket känns otroligt roligt. Det är en jättefin musikal i regi av Ronny Danielsson, en av Sveriges skickligaste musikalregissörer, säger Fransesca.

Musikalen Spelman på taket bygger på en roman av Sholem Aleichem som gavs ut 1894. 1964 blev den musikal, med manus av Joseph Stein, och drog fulla hus på Broadway. Musikalen utspelar sig 1905 i byn Anatevka i dagens Ukraina där huvudpersonen Tevje kämpar för att bevara de judiska traditionerna samtidigt som hans döttrar går emot traditionerna i sin strävan att gifta sig av kärlek.

Annons

Familjekonflikten utspelar sig mot en fond av yttre oroligheter, pogromer och motsättningar i det förrevolutionära Ryssland – en situation med paralleller till situationen i dagens Ukraina.

– Man kan dra paralleller till såväl dagens Ukraina som den otroligt smärtsamma situationen i Gaza. Men jag tänker också på Skellefteå och hur utvecklingen här kan skapa ett skav mellan det nya och det gamla. I slutändan handlar det om att komma ihåg vad som på något sätt är grunden för alla människor: familj, vänner och tillhörighet, vikten av att känna att man har en plats på jorden, säger Fransesca.

I slutändan handlar det om att komma ihåg vad som på något sätt är grunden för alla människor.

Träffar rakt i hjärtat

Fransesca Quartey spelar rollen som Tevjes fru Golde, en kvinna som står stadigt bredvid sin man. Jag frågar om det inte är svårt att både skådespela och sjunga samtidigt, om det finns någon slags komplikation mellan de två uttrycken.

– I de bästa musikalerna blir känslorna så starka att de övergår i sång naturligt. När något starkt sagts med ord måste det fortsätta med sång. Det ena följer på det andra. Jag såg nyligen den nya musikalversionen av filmen Purpurfärgen…vilka färger, vilket uttryck! Den påminde mig om att en bra musikal, den träffar rakt i hjärtat.

Annons

Vid en första anblick kan Spelman på taket med sin grundläggande familjekonflikt kanske framstå som tung. Men Fransesca betonar ljuset och värmen i historien.

– Det är en ljus, varm, humoristisk och inbjudande berättelse om en familj där man tycker om varandra. Med fantastisk musik och Reuben Sallmander i rollen som Tevje blir det en fantastisk föreställning, säger Fransesca.

Spelman på taket

Produktion: Västerbottensteatern.

Manus: Joseph Stein
Sångtexter: Sheldon Harnick
Regi: Ronny Danielsson
Dramaturg: Tora von Platen
Scenograf: Caroline Romare
Kostymdesgn: Annsofi Östbergh Nyberg
Maskdesign: Helena Andersson
Komposition: Jerry Bock
Scenisk rörelse/koreografi: Roger Lybeck
Regiassistent: Lillemor Skogheden
Sånginstudering: Susanne Sundqvist Bergqvist

På scenen: Andreas Anterot, Joel Götell, Vanja Kittelmann Flensner, Niklas Larsson Lirell, Frida Linnell, Fransesca Quartey, Magdi Saleh, Reuben Sallmander, Malin Vispe samt 14 amatörskådespelare varav 3 barn.

Källa: Västerbottensteatern

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons