Annons
Malin Nyström är en av två klimat- och energirådgivare på Skellefteå kommun. Foto: Privat

Experten om solceller – och att få ned sina elkostnader: “Lär känna ditt hus innan du investerar”

BOSTAD Sedan elpriserna sköt i höjden för ett par år sedan har intresset för energibesparande lösningar ökat i samhället. Enligt Malin Nyström, energi- och klimatrådgivare på Skellefteå kommun, gäller det att lära känna sitt hus ordentligt innan man bestämmer sig.

Annons

Att el kostar pengar blev vi smärtsamt medvetna om under 2022 då elpriserna började rusa. Helt plötsligt har kilowattimmar och spotpriser blivit en del av snacket runt fikabordet liksom frågorna kring uppvärmningssystem – är det lönt med solceller så här pass nära polcirkeln?

– Man ska komma ihåg att även de små sakerna kan göra skillnad. De där sakerna som vi alla kan bli bättre på i vardagen. Det är där man ska börja innan man bestämmer sig för att investera i ett nytt uppvärmningssystem, säger Malin Nyström.

Små effektiva åtgärder

Det Malin syftar på är att duscha kortare, släcka lampor, ha en lite lägre inomhustemperatur och dessutom justera temperaturen utifrån olika rums användningsområde – i ett sovrum kan man exempelvis ha lite svalare eftersom det främjar god nattsömn.

Och istället för att ha 20 grader varmt i garaget på vintern kan man värma upp bilen med motorvärmare när den ska användas. En timer på utomhusbelysningen kan förhindra att den står på även i dagsljus.

Annons

Man behöver också lära känna sitt hus. Det gör man lättast genom att hålla koll på sin förbrukning och samtidigt lokalisera husets energitjuvar.

– Genom att följa sin förbrukning kan man få svar på varför det går mycket el vid vissa tillfällen. Men det handlar också om handfast husesyn, att kolla var det drar från fönster och dörrar och att täta där. Att se till så man har en bra isolering på vinden kan spara mycket energi och pengar. Det kan minska energiförbrukningen med upp till 10 procent, säger Malin.

Man ska komma ihåg att även de små sakerna kan göra skillnad.

Det är dessa saker man ska börja med innan man börjar fundera på uppvärmningskällan eftersom det ger bättre förutsättningar för att dimensionera exempelvis en värmepump så att den ger maximal effekt, något som ger bra driftekonomi.

– Inget hus är det andra likt och alla har olika förutsättningar vilket kräver olika system. Det är också en ekonomisk fråga. En luft-luftvärmepump är relativt billig men gör kanske inte så stor nytta under de kallaste vinterdagarna. För ett stort hus med stor energiförbrukning är bergvärme en bra källa men det är samtidigt en stor investering, säger Malin.

Annons

Solceller trivs i kyla

Vad gäller solfångare så kan de vara ett bra komplement till en panna eller elpatron. Då behöver man inte elda i pannan eller använda elpatronen för att få varmvatten på sommaren.

Norra Sverige har få soltimmar på vintern men enormt många på sommaren. Det gör att solcellspaneler inte ger någon större utväxling under vinteråret men att de pengar som man tjänar på att sälja överskottet på sommaren kan användas för att betala vinterns räkningar. Förutsatt att man sparar dem.

– Solceller är mer effektiva i vårt kalla klimat eftersom panelerna helst inte ska bli för varma, en risk som ökar i sydligare länder, säger Malin.

Annons

Flexibelt system

Som energi- och klimatrådgivare vill Malin också uppmana till att fundera på energiförsörjningen ur ett beredskapsperspektiv. Att installera en kamin och kanske inte ha så bråttom med att kasta ur den gamla ved- eller pelletspannan kan visa sig värdefullt i kristider.

– Det här har blivit en alltmer aktuell fråga utifrån världsläget. Det är alltid bra att ha ett flexibelt energisystem.

Energieffektivisering

Skellefteå kommun har två klimat- och energirådgivare som kan bistå med råd och tips kring energiförbrukning och uppvärmning.

Sedan juli 2023 kan privatpersoner få bidrag för kostnader för vissa värmesystemsåtgärder som installation av bergvärmepump eller vattenburet värmedistributionssystem.

Om man fått bidrag för ovanstående åtgärder kan man också få bidrag för åtgärder på husets klimatskal som fönsterbyten eller tilläggsglasrutor i befintliga fönster.

Bidraget söks via länsstyrelsen.

Artikeln är en del av Megafonen 24/4 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons