Annons
Andreas Ståhl från Skellefteå vid ett tidigare event. Foto: Pressbild

Stort MMA-event intar Skellefteå i höst: ”Blir spektakulär inramning”

SPORT Den 7 september arrangeras kampsportseventet Battle of Botnia i Sara kulturhus. “Det här är något som aldrig gjorts förut”, säger Mikael Lindgren, en av personerna bakom eventet.

Annons

Battle of Botnia är ett norrländskt kampsportsevent som startades på 2010-talet. Fram till 2016 arrangerades sex galor i Umeå, innan grundarna Tor Tréng och Joakim Wiesler la projektet på is.

Några år senare väcktes det dock till liv igen efter att bland andra näringslivsprofilen Mikael Lindgren från Luleå ville förvärva varumärket för att dra igång tävlingarna.

– Det är ett riktigt häftigt koncept som jag tyckte saknades här uppe i Norrland. När vi väl började prata om det så blev Tor och Jocke också peppade, så nu driver vi det alla tre tillsammans med Ronnie Bergstrand och Oskar Backman, berättar Mikael för Megafonen.

Annons

Sedan omstarten har tre galor arrangerats. Två i Umeå och Luleå förra året, och en i Boden så sent som förra veckan.

Nu står det även klart att Battle of Botnia kommer till Skellefteå. Den 7 september förvandlas Sara kulturhus till en kampsportsarena med plats för 1300-1400 personer i publiken.

– Idén kom till när Sara kulturhus programchef var på vårt event i Umeå förra året och vi började prata om vad som skulle kunna gå att göra i Skellefteå, berättar Mikael.

Annons

Själva tävlingarna kommer att arrangeras i lokalen med kulturhusets största scen, Scen 1. Några rader med stolar kommer att plockas bort för att få plats med buren, och på den ordinarie scenen kommer läktare att placeras i en u-form runt buren. Närmast buren blir det ståplats, och sedan finns fler sittplatser i konserlokalens ordinarie stolar.

– Det blir en spektakulär inramning, mer som en rockkonsert. Det här är något som aldrig gjorts förut, säger Mikael.

Foto: Pressbild

Han berättar att kampsporten MMA är på frammarsch, och att intresset väntas öka ytterligare framåt.

– I Umeå, Luleå och Boden har vi lockat tusentals personer och vi förväntar oss slutsålt även i Skellefteå, säger Mikael som utlovar fyra timmar av absolut spänning.

– Vad du än förväntar dig så kommer du att bli förvånad, säger Mikael.

Annons

Sara kulturhus programchef Sofia Andersson Lundberg ser det här som ett bra sätt att bredda utbudet av event i kulturhuset.

– Vi ska vara ett kulturhus för alla, och ett kulturhus som vågar. Det här är en del i det, säger hon.

Hon har själv besökt tidigare event, och även tagit referenser från andra städer.

– Från början när vi började prata om det här tänkte jag ”oj, hur ska det här bli”, men det är en hyllad organisation som är duktiga på att inkludera barn och ungdomar samt att kampsport är en av världens mest jämställda sport. Med bakgrund mot det känns det här som ett jättebra sätt att bredda vårt utbud och även locka besökare som aldrig varit i kulturhuset, säger hon.

Battle of Botnia arrangeras i Skellefteå den 7 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons