Annons
Leif Lindahl har jobbat med golv i 15 år. Enligt honom går de flesta gamla golv att göra fina men det gäller att ta sig den tid som faktiskt krävs. Leif slipar alla golv i genomsnitt fem gånger och lackar dem tre. Och stöter man på problem ska man alltid anlita en fackman. Foto: Caroline Thorén

Proffs tipsar – det ska du tänka på när du slipar golvet själv: ”Viktigt”

BOSTAD Att slipa en befintlig parkett eller ta fram ett gammalt trägolv som gömts under en linoleummatta – det är situationer som de flesta bostadsägare ställs inför någon gång. Leif Lindahl har jobbat med golv i mer än 15 år och kan det mesta om vad man bör tänka på innan man greppar slipmaskinen.

Annons

När jag ringer på lägenhetsdörren på Skiftesgatan, där Leif meddelat att han jobbar just den här förmiddagen, öppnar en ung och inte så lite förvånad man. Efter lite förklaringar släpps jag in i den av morgonsol upplysta lägenheten. Leif hörs, eller snarare hans slipmaskin som går på fulla varv inne i sovrummet.

– Ett golv får inte vara för tunt om man ska slipa det. Det är viktigt att ta reda på först av allt eftersom det försvinner några millimeter varje gång det slipas. Golvets träslag styr också lite vilken typ av slip man ska välja, säger Leif.

Att slipa och lacka ett gammalt golv kan få det att se helt nylagt ut. Ovan visas före- och efterbilder från ett jobb Leif gjorde i en sommarstuga. Foto: Privat

Det finns olika sätt att ta reda på om ett golv är tillräckligt tjockt för att slipas. Ett sätt är att sticka ner en tunn spackelspade i fogen mellan två brädor och se till så att det är minst 5 millimeter ned till fogen. Annars finns risk att fogarna i golvet påverkas och försvagas. Detsamma gäller för lamellgolv, som dock inte kan slipas lika många gånger som ett massivt trägolv eftersom golvens slitskikt ofta är rätt tunna.

– Furu- och grangolv är sällan för tunna även om de är så kallade undergolv som förr i tiden lades för att lägga linoleum- eller plastgolv på. Detsamma gäller ek och ask som är hårda golvslag, säger Leif.

Annons
Rondellslipen är en av de slipmaskinstyper Leif använder. För golv med mycket limrester kan en bandslip vara att föredra. Foto: Caroline Thorén

Valslag och slipar

Under åren som golvslipare har Leif kommit hem till en och annan privatperson som kanske inte varit världsmästare på golvslipning men ändå gjort ett tappert försök. Ofta är det ungefär samma misstag som begåtts.

– Man kan få så kallade valsslag i golvet. Det är små gropar i golvet som kan uppstå när man ska vända slipen vid väggen och gå tillbaka längs golvet. Det gäller att vända slipen med rätt rörelse, något som kräver lite övning, säger Leif.

Furu och gran är träslag som har en tendens att böja sig och skapa svårigheter vid slipning. Därför kan det vara värt att köra slipen i vertikal riktning över golvet första varvet för att sedan slipa i längdriktningen.

Annons
Slipmaskiner når inte hela vägen in till vägen. Här krävs kantslip och handskrapa i hörnen. Foto: Caroline Thorén

Olika tekniker

När jag träffar Leif slipar han ett parkettgolv med rondellslip. En annan typ är bandslipen som kan vara effektiv om golvet har fastsittande ludd och lim från en tidigare plastmatta.

– När bandslipen gjort grovjobbet tar man rondellslipen. Att bara köra rondellslip på den här typen av golv tar evigheter, säger han.

Oavsett vilken slipmaskin man har är det svårt att komma ända in till väggen vilket brukar lämna en ram av oslipat golv runt rummet. För att få det snyggt rekommenderar Leif att man slipar bort lacken närmast väggen med en vinkelslip men använder en skrapa i hörnen där vinkelslipen inte kommer åt.

Annons
”Om man slipar och lackar själv och tycker det blir fint så är det bra. Det hade säkert blivit ännu finare om en fackman hade gjort det. Men det spelar ju mindre roll bara man är nöjd själv”, säger Leif Lindahl. Foto: Caroline Thorén

Hårdvax eller olja

När man slipat ett golv brukar man vilja behandla det på något sätt, både för att skapa en vacker yta och för att skydda golvet. Om man väljer att olja sitt golv får man räkna med att göra om det en gång per år. Det samma gäller om man väljer att såpskura golvet.

– Hårdvax eller lack kräver minst underhåll. Men det är lite speciellt att lacka. Du måste vara ganska snabb för att inte få överlappsbekymmer, alltså att lacken inte hinner torka jämt. Då är det bättre att dela in golvet i olika delar och lacka. Det blir färre och mindre synliga lackskarvar, säger Leif.

Men är det då värt att slipa sina golv själv eller sparar man både mental hälsa och pengar på att anlita en fackman? Det beror lite på, enligt Leif.

– Om man slipar och lackar själv och tycker det blir fint så är det bra. Det hade säkert blivit ännu finare om en fackman hade gjort det. Men det spelar ju mindre roll bara man är nöjd själv. Stöter man på problem eller gör något större misstag, då är det bäst att kontakta någon som kan, säger Leif.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons