Annons
Welcome House i Skellefteå får ofta besök från andra kommuner i Sverige som vill lära sig av Skellefteås sätt att jobba med inflyttare. ”Intresset från övriga Sverige är jättestort, säger Maria Edström, ansvarig för Welcome House. Foto: Caroline Thorén

De gör det mer enkelt att flytta till Skellefteå: ”Gått in i helt nytt läge”

SAMHÄLLE Welcome House guidar både nyinflyttade och potentiella inflyttare rätt i det växande Skellefteå. Under den dryga månad som lokalerna i stadshuset hållit öppet har tillströmningen av besökare ökat stadigt samtidigt som verksamheten fortsätter att utvecklas.

Annons

Syftet med Welcome House är att underlätta för nyinflyttade och potentiella inflyttare genom att hjälpa till med kontaktvägar när det gäller allt från bostäder till jobb och fritidsaktiviteter. De hjälper också människor som flyttar hit från andra länder att navigera i den svenska byråkratin.

– Vi hjälper till med allt som rör etableringen i en ny stad. Vi har våra inflyttarlotsar som finns på plats mellan 10 och 15 varje vardag. Två gånger i veckan har vi vår jobbcoach Maria Wiklund på plats för frågor kring arbete och nästa steg i karriären. Även Northvolt är på plats två gånger i veckan, säger Maria Edström, ansvarig för Welcome House.

Nytt rekord

För ett par veckor sedan stod det klart att Skellefteå slagit det tidigare befolkningsrekordet från 1994. Den allt snabbare tillströmningen av nya invånare gör att medarbetarna på Welcome House ständigt jobbar med att utveckla verksamheten. Men man börjar inte från scratch.

– Skellefteå kommun har haft en permanent inflyttarservice sedan 2007 så många strukturer finns redan på plats. Men nu har vi gått in i ett helt nytt läge där vi hela tiden måste avläsa behoven och försöka tillgodose dem, säger Maria.

Annons
Welcome House I Skellefteå stadshus tar emot drop in-besök men man kan också boka ett möte via Skellefteå kommuns webb. Foto: Magnus Lindkvist

Förutom drop in-verksamheten i stadshuset går det även att boka webbmöten med såväl inflyttarlots som jobbcoach. Welcome House arrangerar också informationsträffar och evenemang på olika teman. Förvaltningen för kultur och fritid besöker Welcome House fyra gånger under hösten och informerar om allt från hur man går med i en förening till vilka regler som gäller för exempelvis fiske. I slutet av september anordnades ett event där 14 bostadsaktörer berättade hur man går tillväga för att köpa hus eller lägenhet i Skellefteå.

– Vi har också idéer kring att göra nedslag utanför stan, i bland annat Burträsk, Kåge och Bureå. Vi ser också att vi behöver jobba ännu mer mot barnfamiljer. Om inte barnen trivs så flyttar man vidare. Medföljare är en annan viktig grupp och kanske främst de kvinnliga medföljarna. Det kan handla om att skapa mötesplatser i form av exempelvis språkkaféer där man kan mötas och odla nya kontakter så att man inte blir ensam, säger Maria.

Annons
Jobbcoach Maria Wiklund och Maria Edström som ansvarar för Welcome House. Foto: Caroline Thorén

Uppskattar hjälpen

Adele Reece och hennes sambo Steve Doxford är delvis pensionärer och anlände till Sverige under pandemin 2020. De använde de första åren till att renovera huset i Kågedalen men fick genom föreningen Expats & friends kontakt med Welcome House tidigare i höst.

– Det har varit otroligt smidigt med ett ställe där allt finns under samma tak. Och även om de inte kan hjälpa oss med precis allt så kan de alltid lotsa oss vidare till rätt instans, säger Adele.

Welcome House har bland annat hjälpt Adele och Steve att ta sitt intresse för skidåkning vidare. De har också bistått dem med ingångar till volontärarbete. Just nu har Adele kontakt med jobbcoachen på Welcome House eftersom hon vill ha ett deltidsjobb.

– Mottagandet och hjälpsamheten har varit enormt varmt och välkomnande. Det är en väldigt bra funktion för att hjälpa nyinflyttade rätt i samhället, säger Adele.

Artikeln är en del av Megafonen 11/10 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons