Annons
Med dagens 75 833 invånare har Skellefteå slagit det tidigare befolkningsrekordet från 1994 med 11 personer. Foto: Ted Logardt

Befolkningsrekord i Skellefteå: Har högsta invånarantalet sedan 1994

NYHETER 75 833 personer bor just nu i Skellefteå. Det innebär att rekordet från 1994 då invånarantalet uppgick till 75 822 är slaget. 

Annons

Under 2022 ökade Skellefteå kommuns befolkning med 1009 personer. Det var första gången på 50 år som befolkningen ökade med mer än 1000 personer på ett enda år. Vid årsskiftet var invånarantalet uppe i 74 402 och under året som gått har kurvan pekat allt brantare uppåt. Vid halvårsskiftet 2023 hade befolkningen ökat till  75 313 för att nu, under tredje kvartalet, öka ytterligare till rekordnoteringen 75 833 personer. 

– Tredje kvartalet brukar vi normalt sett se en lite svagare befolkningsutveckling i Skellefteå eftersom många yngre flyttar härifrån för att studera på andra orter. I år ser vi en positiv utveckling under tredje kvartalet, även om det är lite för tidigt att räkna in de slutgiltiga siffrorna ännu, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd (S), i ett pressmeddelande.

Annons

Siffrorna uppdateras varje vecka så det exakta antalet invånare kan variera både uppåt och nedåt från dagens siffra innan året slutligen summeras.

– Vi hoppas att den starka trenden håller i sig hela året, men slutresultatet vet vi först i början på nästa år. Personal som jobbar här tillfälligt syns inte i den här statistiken, men vi hoppas förstås att även de ska upptäcka vilken fin plats vi bor på och välja att bosätta sig här, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör på Skellefteå kommun.

Annons

Det mesta tyder dock på att utvecklingen kommer att fortsätta vara positiv när det gäller befolkningstillväxten. Enligt Helena Renström, marknadschef på Skellefteå kommun, märks ett växande intresse från människor, både i Sverige och andra länder, när det gäller att flytta till Skellefteå.

– Vi kan alla hjälpas åt för att få fler att trivas här och då är det ofta den här sociala samvaron som blir viktig för att man ska vilja stanna kvar. Om befolkningen ska öka är det ju lika viktigt att människor vill bo kvar, som att nya flyttar in, säger hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons