Annons
Baserat på pressmeddelande
Västerbottenstatern lyfter bland annat "Jernbanan", av Dag Thelander efter Sara Lidmans romansvit, med musik av Per Wickström och regi av Bobo Lundén. Foto: Lisalove Bäckman

En fullspäckad teaterhöst: Kolla in allt som Västerbottensteatern gör

KULTUR Västerbottensteatern laddar för en spännande teaterhöst 2023 där publiken bland annat ska bjudas på tolkningar av starka kvinnliga författares storverk. I ett pressutskick berättar teatern om allt som sker.

Annons

”Möt Liv Strömqvist humorpackade seriestripar i föreställningen ’Jag tänker på kärlek’ och Sara Lidmans epos om kampen att få jernbanan upp till norra Sverige i nyskrivna musikteatern ’Jernbanan’”, uppmanar Västerbottensteatern och fortsätter.

Jernbanan – ett epos med nutidskoppling

I höst skulle Sara Lidman ha fyllt 100 år. I samband med detta, och i huset som är döpt efter densamma, sätter Västerbottensteatern i samarbete med teatergruppen Östfronten upp författarens verk Jernbanan (del 1-5). Boksviten är inspirerad av både Sara Lidmans egen släkts och Västerbottens historia och prisbelönades när den kom ut mellan åren 1977 och 1985.

Handlingen utspelar sig åren kring 1894. I enskild cell på Långholmens fästning sitter Didrik Mårtensson från Lillvattnet. I många år var han sin hembygds hjälte: handelsföreståndare, ordförande i kommunalstämman och förkämpe för bygget av järnväg genom Norrland. Nu är allt det förbi. I ensamheten går han igenom hela historien igen, håller rättegång över sig själv för att bevisa sin oskuld. Runt honom trängs människorna som spelat avgörande roller i hans liv. Hustrun Anna-Stava, föräldrarna och syskonen, den underbare konsul Lidstedt, den livsfarliga Hagar och alla de andra.

Annons

Teaterns konstnärliga ledare Bobo Lundén regisserar återigen – efter succén med Musikanternas uttåg – och den musikdramatiska scenversionen är signerad Dag Thelander och Per Wickström, duon bakom de hyllade föreställningarna Trollkarlen från Chicago och Vansinnets historia, bland annat.

– Mer än hälften av texten sjungs och vävs ihop av sju sjungande och berättande skådespelare på ett sätt som jag hoppas får Sara att le i sin himmel, säger regissören Bobo Lundén i pressmeddelandet.

Samtida samhällssatir i kärleksorienterad humorföreställning

Liv Strömquist slog 2005 igenom med succédebuten Hundra procent fett och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges viktigaste serietecknare och kulturpersonligheter.

Med böcker som Einsteins fru (2008), Prins Charles känsla (2010), Kunskapens frukt (2014), Den rödaste rosen slår ut (2019) och nu senast Liv Strömquists astrologi (2022) har hon skapat sig en särställning som både satiriker och folkbildare.

Annons

Hennes serier är flerfaldigt prisbelönade, översatta till närmare tjugo språk och har dramatiserats flitigt. Liv Strömquist driver också podcasten En varg söker sin pod tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli och medverkar regelbundet i podcasten Stormens utveckling med Ola Söderholm och Jonatan Unge.

I föreställningen Jag tänker på kärlek bjuds det på en musikalisk och humoristisk show som håller upp en skrattspegel mot samtiden och bjuder på både bisarra och vardagsnära scener. Hur ser jakten på kärlek ut i dagens digitala värld? Är det någon skillnad eller funkar kärlek och romatik egentligen på samma saätt som det alltid har gjort? Hur är likheterna och skillnaderna från djurriket? Hur gör kändisar som till exempel Britney Speares och Glenn Hysén?

Julia Marko-Nord, som med framgång regisserade Rotterdam på Västerbottensteatern 2022, kommer tillbaka för att ta sig an Liv Strömquists kompromisslösa, skruvade och analytiska serier om allt från sex, klass, maktstrukturer och samhällskritik i allmänhet, till feminism i synnerhet.

Annons

Berättarfestival, barnföreställningar, soppteater och gästspel

Hösten 2023 på Västerbottensteatern bjuder i övrigt på improvisationsteater på engelska i form av Social impro club, föreställningar för barn, lunch- och middagsföreställningar på Trappscenen och spännande gästspel i form av prisade Broadwaymusikalen Next to Normal producerad av Teater Västernorrland. Den 16-22 oktober firar dessutom Berättarfestivalen 15-årsjubileum och ska bjuda på ett variationsrikt berättarprogram över hela kommunen. Teaterhösten på Västerbottensteatern ska med andra ord ha något för alla.

– Under hösten bjuder vi dig på många möjligheter att kliva in i andra världar och bli både road, få nya kunskaper och säkert en tankeställare en och annan gång, säger Västerbottensteaterns vd Challa Gustavsson.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons