Annons
Maja Andersson från Ljusvattnet bor i dag i Stockholm där hon jobbar som producent för två av Aftonbladets poddar. Foto: Filip Meneses/Aftonbladet

Maja verkar i poddkulisserna – rattar poddar för Aftonbladet

PODD Maja Andersson från Ljusvattnet, Burträsk, är producent för Aftonbladets poddar Sportbladet Daily och Topp 1 i Sverige. “Ljudmediet kan väcka känslor på ett sätt som det visuella inte kan”, säger hon.

Annons

Vad gör man i jobbet som poddproducent?

– Jag är ensam producent på Topp 1 i Sverige, och då gör jag allt från idé till att podden publiceras. Det handlar om att komma på idéer, kontakta intervjupersoner, skriva manus, spela in, klippa, musikläggning och publicering. Att komma på en idé och fullfölja den är det som jag tycker är det roliga, säger Maja Andersson.

I podden Topp 1 intervjuar Mustiga Mauri Sveriges främsta eller extremaste inom olika områden. Har du någon favorit av avsnitten ni gjort?

– Kanske ett jättetråkigt svar, men jag är en sån himla patriot till Norrland så min främsta favorit är Sveriges grövsta dialekt med Marcus Norman (från Norsjö). Han var allt en producent kan önska sig och jag är så glad att den charmen fick komma fram med kärlek.

Annons

– Sen tycker jag också att avsnittet med Annika Östberg, som satt 30 år i amerikanskt kvinnofängelse och är enda svenskan som suttit på death row, blev väldigt bra. Hon har medverkat i flera sammanhang tidigare men när vi publicerade det i poddformat och på Youtube nådde vi en helt annan målgrupp. Det var roligt och något jag också är stolt över.

Maja Andersson. Foto: Filip Meneses/Aftonbladet

 

Ni har intervjuat bland annat Sveriges mest skönhetsopererade person, bästa mordutredaren och mest kända rösten. Vilken intervju skulle du vilja få till framöver?

– Jag skulle vilja få till personen som har flest inlägg på Flashback. Personen med flest Tindermatchningar, eller personen som är sämst på att ta körkortet. De skulle jag kunna betala för att få till, skrattar hon.

Annons

Har du någon favoritpodd att tipsa om?

– Jag är en riktig sucker för Sommar i P1 och i år finns det några avsnitt jag ser fram emot. Hanna Marklund känns jätteintresant, även Max Tegmark som är forskare inom AI. En annan podd är Allvarligt talat, också från P1. Lite mer för den filosofiska poddlyssnaren, där två poeter och författare svarar på lyssnarfrågor och gör det väldigt berättande och filosoferande. Det tar ner pulsen, vilket är perfekt för semestern när man ska tänka på annat ett tag.

Artikeln är en del av Megafonen 21/6 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons