Annons
Leif Landén Ershag och Petter Ershag är två av personerna bakom Skelleftepodden. Foto: Jonatan Stålhös

Podden med samtal om politik och livet: ”Utmanar oss själva och våra åsikter”

PODD I Skelleftepodden samlas diskussioner om politik och samhällsfrågor med allt som hör livet till. ”Vi brukar inte dunka rygg. Men om allt funkar som det ska så respekterar vi varandra”, säger Petter Ershag.

Annons

Ni har poddat sedan 2020. Hur började Skelleftepodden?

– Det var från början en idé från mig. Det finns många olika anledningar till att vi har podden. Dels är det väldigt roligt att få bjuda hit folk till studion och ha en diskussion. Sen är Leif (Landén Ershag) min frånskilda svåger, och vi brukar sköta vårt politiksnack här. Det blir någon form av familjeterapi, säger Petter Ershag och fortsätter:

– Jag som politiskt aktiv (Kristdemokraterna) tycker att det är roligt att prata lite längre och få utlopp för att prata om de mer ideologiska frågorna. I lokalpolitiken fastnar det lätt i konkreta sakfrågor som broar eller delade turer. Här finns det långa samtalet.

Annons

Skulle ni beskriva det som en politikpodd?

– Nej. Den blir lätt politisk, men vi vill gärna fylla den med mer. Vi har haft avsnitt om religion, funktionsnedsättningar, missbruk. Jag skulle vilja göra mer sånt och jag välkomnar personer som skulle vilja sätta sig ner och samtala att höra av sig till oss, säger Petter.

Ni är alla politiskt intresserade men delar inte samma ideologi. Hur påverkar det samtalen i podden?

– Jag tänker att det bara gör det utvecklande. Det har varit hela tanken, att utmana oss själva och våra åsikter också – det är därför jag vill vara en del av podden. Det är okej att vara och tycka olika, säger Katarina Larsson.

Katarina Larsson, Skelleftepodden. Foto: Privat

Vad är behållningen med att podda?

– Att jag lärt mig så ofantligt mycket. Jag har inte varit aktiv i kommunpolitiken alls. Podden är min inkörsport i de frågorna. När vi hade Älvräddarna här var det som att sitta på en och en halv timme lång föreläsning och bara få lära sig saker, säger Leif.

Annons

Kan ni någon favoritpodd att tipsa om?

– Sveriges bästa podd just nu är Sista måltiden, med bland annat Hanif Azizi och Chang Frick, säger Petter.

The Larsson podd. Det är också ett lokalt exempel, säger Leif.

Artikeln är en del av Megafonen 21/6 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons