Annons
Markus Porsklev gör podden Nätets mörka sida i sin egenbyggda studio. Foto: Magnus Lindkvist/Arkiv

Han hittar brotten på internet: ”Attacker som kan påverka hela samhället”

PODD Sunnanåbon Marcus Porsklev berättar om cyberbrott i true crime-podden Nätets mörka sida. “Det är spännande händelser även om man inte är intresserad av tekniken i sig”, säger han.

Annons

Avsnitten handlar om allt från enchrochat och cyberkrigsföring till id-kapning och seriemördare. Hur hittar du uppslagen till dina avsnitt?

– Ibland får jag tips av andra, men oftast tittar jag hos de stora polismyndigheterna som Europol, FBI eller svenska polisen på vad de gjort för stora operationer. Det kommer nästan alltid någon sorts rapport när något stort hänt, där kan man få uppslag till spännande avsnitt, säger Marcus.

Har något avsnitt varit särskilt intressant att göra?

– Avsnittet om när Ryssland startade cyberkrig med Ukraina 2014. Hela historien har blivit intressantare i efterhand eftersom det senare blivit ett fullt utvecklat krig.

Annons

Vad särskiljer brott på internet från brott ute i verkligheten?

– I en vanlig brottsutredning har polisen ofta goda chanser att lösa större brott. Men med brottslighet på internet finns det så många vägar att dölja sina spår. Även för de riktigt duktiga utredarna är det svårt att få identifiera – och framför allt komma åt – de skyldiga.

Som utbildad ljudtekniker och musiker gör Markus välproducerade poddavsnitt. Foto: Arkivbild / Magnus Lindkvist

Varför tror du att den här typen av brottslighet intresserar lyssnare?

– Därför att det är något som alla är rädda för. Det har vi varit ända sedan datorerna kom, att någon ska komma utifrån och förstöra något på min telefon eller datorn på jobbet. Men värre än att någon kapar ditt konto på Facebook är att fler av de riktigt otäcka cyberbrottslingarna börjat ge sig på samhällsviktiga funktioner och hackar sjukhus, banker, vattenförsörjning och försöker utpressa. Det är attacker som kan påverka hela samhället.

Annons

Vad är planen framåt?

– Jag har haft paus under några månader när jag byggt en ny studio. Poddandet är inget jag tjänar mitt uppehälle på, utan jag gör ett avsnitt när jag hinner och släpper när det är tillräckligt bra. Jag har också planer på två nya poddar – en om terrorism som är i lite samma stil som den här podden, och eventuellt en engelskspråkig version.

Har du något eget poddtips att dela med dig av?

– Ja! P3 Dystopia rekommenderas absolut. Och såklart Darknet diaries som är inspirationen för min egen podd.

Artikeln är en del av Megafonen 21/6 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons