Annons
Personerna på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Foto: David Mark / Pixabay

Soo Shim om anklagelserna – kritiserar hur ärendet hanterats: ”Det gör en förbannad”

NYHETER Anklagelser om allvarliga kränkningar har riktats mot undervisningen i Soo Shims regi. Jonas Lundström, talesperson för föreningen, vänder sig starkt mot detta och kritiserar hur ärendet har hanterats.

Annons

Den senaste veckan har Soo Shim, som undervisat gymnasieelever i taekwondo på uppdrag av Skellefteå kommun, först fått höra att samarbetet bryts med omedelbar verkan.

Gymnasieskolan har larmat om allvarliga kränkningar mot elever och enligt Birgitta Lindström, tillförordnad avdelningschef, ska klubben inte heller ha levt upp till tidigare krav på förbättringar inom bland annat kommunikation, ärendehantering och värdegrundsfrågor.

När nyheten kom utbröt kaos i klubben, enligt Jonas Lundström som är talesperson för Soo Shim. Han säger att de var helt oförberedda.

– Ingen visste någonting. Det värsta är att elever och föräldrar inte heller fick veta någonting på förhand. Om man funderar på att lägga ned en utbildningen måste man väl först prata med dem som berörs, säger han kritiskt.

Annons

Riktar skarp kritik

Han vänder sig även mot själva anklagelserna, på flera sätt. Jonas Lundström säger att påståendet om kränkningar kommit från enskilda individer och att det inte är representativt för hur utövarna känner generellt.

– Det här är en liten grupp elitutövare. Det hade varit enkelt för gymnasieskolan att gå till dem och fråga om deras bild. I så fall hade det här beslutet aldrig tagits.

Jonas Lundström är dessutom kritisk till den breda formulering ”allvarliga kränkningar” som har kommunicerats, då allmänheten kan läsa in vad som helst i det. Han menar att det gett en falsk bild av alltihop.

– Det gör en förbannad. Flera av våra barn har fått hotfulla samtal där de anklagas för att kränka andra. Det är direkt kopplat till den slarviga hanteringen av det här, säger Jonas Lundström

Annons

I går kunde vi berätta att den tidigare styrelseordföranden för Soo Shim valt att kliva av. Det ska enligt honom ha berott på just detta, hotfulla samtal till hans familj.

Krävs på åtgärder

Efter det första beskedet kom nästa, att även fritidsnämnden agerar. Nämnden kräver att föreningen ska redovisa hur den jobbar för att säkerställa en trygg miljö för utövarna – och om klubben inte svarar i tid, eller om åtgärderna som presenteras inte är tillräckliga, kommer nämnden att dra in kommunens bidrag.

Nämnden vill ha svar senast den 1 augusti men detta tar Jonas Lundström med större ro. Han berättar att de har en god dialog.

– De är tydliga, respektfulla i sin kontakt och lyssnar även på oss, till skillnad från vad gymnasiechefen har gjort, säger Jonas Lundström.

Annons

Hur går ni framåt?

– I första hand är det skademinimering som gäller. Vi förstår att gymnasieskolan inte kommer att kovända i det här, men vi vill få andra att förstå att allt detta bottnar i enskilda fall över tid, säger han.

– Det tål att upprepas, hade de lyssnat på alla elever så hade allt det här aldrig hänt, menar Jonas Lundström.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons