Annons
Foto: Pixabay

Efter brutna samarbetet: Klubben hotas med indraget stöd och krävs på åtgärder • Ordföranden lämnar

NYHETER Gymnasieskolan har brutit samarbetet med Soo Shim efter larm om allvarliga kränkningar. Nu riskerar föreningen också att tappa kommunens bidrag, samtidigt som styrelseordföranden har hoppat av.

Annons

I fredags kom Skellefteå kommuns besked, att gymnasieskolan bryter samarbetet med omedelbar verkan. Soo Shim har haft i uppdrag att undervisa elever i taekwondo men kommunen har fått uppgifter om allvarliga kränkningar.

Enligt kommunen har skolavdelningen, under en längre tid, också krävt förbättringar i exempelvis kommunikation, hantering av ärenden och värdegrundsfrågor.

– Vi upplever dels inte att föreningen tillgodosett de krav vi ställt på förbättringar sedan tidigare, och när det nu är tydligt att det förekommit kränkningar mot elever så behöver vi agera kraftfullt, sade Birgitta Lindström, tillförordnad avdelningschef för gymnasieskolan, i ett pressmeddelande i fredags.

Annons

Vilka kränkningar som elever ska ha utsatts för har inte kommunicerats. Det har med sekretess att göra, har Birgitta Lindström uppgett i en intervju med SVT.

Kan förlora ekonomiskt stöd

Nu agerar också fritidsnämnden i Skellefteå, som kräver att klubben ska redovisa hur den jobbar för att säkerställa en trygg miljö för utövarna.

En kravlista skickades i måndags, meddelar Skellefteå kommun i dag, och nämnden vill ha svar senast den 1 augusti. Om åtgärderna som presenteras inte är tillräckliga kommer fritidsnämnden att dra in kommunens bidrag.

Annons

– Alla barn och ungdomar ska känna sig trygga i sina fritidsverksamheter. Om inte föreningens styrelse kan redovisa hur de säkerställer detta kommer vi att dra in våra bidrag till verksamheten från och med i höst, säger ordförande Marie Bergslycka (V) i en kommentar.

De vill bland annat veta hur klubben arbetar med att undvika tystnadskultur, se en handlingsplan för hur trakasserier och kränkningar ska förebyggas, och har frågor om hur föreningen främjar hälsosamt leverne och ett sunt förhållande till mat och vikt.

Klubbens ordförande avgår

Nu har Marck Hansen, som varit styrelseordförande för Soo Shim, också valt att lämna sitt uppdrag. Han lämnar föreningen helt – även som utövare, berättar han för Megafonen.

Annons

Enligt honom har det att göra med vad hans familj blivit utsatt för sedan beskedet om att gymnasieskolan bryter samarbetet kom.

– Min son blev uppringd av okänt nummer sex gånger på måndagen, med frågor om ”vad ni gör mot våra barn”. När vi blir attackerade på det här sättet måste jag kliva av och skydda mitt barn, säger Marck Hansen.

Eftersom han inte längre representerar föreningen vill han inte uttala sig för dess räkning. Han hänvisar pressfrågor till en annan styrelsemedlem, som vi har sökt utan framgång. Under eftermiddagen har klubbens pressansvariga inte heller svarat.

Soo Shim uttalar sig om anklagelserna dagen därpå, i texten nedan.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons