Annons
Gabriel Fontana, som bott i Skellefteå, kom tvåa i Drag Race Sverige tidigare i vår. ”Drag är ett sätt för mig att få kombinera allt det jag älskar och att få vara uttrycksfull. Dansa, sjunga, vara kreativ, uppträda på scen och leka med smink, hår och kläder”. Foto: Karl Nordlund/SVT

Tidigare Skelleftebon Gabriel kom tvåa i Drag Race Sverige: ”Drag är mitt sätt att fira livet på”

PERSONPORTRÄTT I tittarsuccén “Drag Race Sverige” fick vi följa dragqueen Fontana, en dansande färgexplosion. Men Gabriel, som den tidigare Skelleftebon heter “off-stage”, har inte alltid varit lika sprallig och färgsprakande. Förflyttningen från att dagligen utstå hat och hot i Brasilien, till att göra succé som dragqueen, har varit en resa både geografiskt och personligt.

Annons

För er som inte är bekanta med drag så är det, enkelt beskrivet, en kultur som började med HBTQI-personer där man leker med uttryck och tänjer gränserna för det stereotypiska “manliga” och “kvinnliga”.

– Drag handlar inte bara om att sätta på sig en peruk, det finns så mycket mer bakom det. Alla har sina personliga berättelser, säger Gabriel Fontana.

Drag är ett sätt för mig att få kombinera allt det jag älskar och att få vara uttrycksfull.

Just begreppet drag kan vara väldigt personligt och innebära olika saker för olika personer. För Gabriel handlar det om en konstform där hen får uttrycka sig.

– Drag är ett sätt för mig att få kombinera allt det jag älskar och att få vara uttrycksfull. Dansa, sjunga, vara kreativ, uppträda på scen och leka med smink, hår och kläder.

”Elektrisk färgexplosion”

Fontana har alltid funnits inom Gabriel, men när hen bodde i Brasilien så var det svårt att låta Fontana existera. När Gabriel flyttade till Skellefteå 2014 så fick hen möjlighet att uttrycka sitt riktiga jag, både sin sexualitet och hens inre Fontana.

– Fontana är en elektrisk färgexplosion, en celebration för allt som jag inte fick göra i Brasilien. Jag älskar att få ge uttryck för min inre femininitet!

Gabriel Fontana flyttade till Skellefteå 2014 och bodde i staden en tid innan flyttlasset gick till Stockholm där hen satsat på musikkarriären. Gabriel har bland annat vunnit Idol-revanschen, en spinoff på Idol, och släppt musik med ett skivbolag. Nu i vår har hen synts i SVT-programmet Drag Race Sverige. Bilderna är från tiden i Skellefteå. Foto: Privat.
Annons

Gabriel berättar hur hen känner sig ostoppbar och redo för att rädda världen när hen är Fontana. Hen beskriver Fontana som en “dragqueen-warrior”.

– Jag hade inga referenser eller förebilder i Brasilien. Jag vill därför vara den förebild som jag inte hade när jag var liten.

Utanför scenen är Gabriel lite småblyg, lugnare och mer reserverad. Hen föredrar en myskväll hemma framför att vara ute och festa.

– Många tror att jag totalt går loss, att jag är ute och festar varje helg. Men när jag inte är Fontana så blir det nästan att jag inte vill att folk ska se eller titta på mig.

Kände sig trygg

I Brasilien blev Gabriel utsatt för hat och hot dagligen. Hen minns hur folk på gatorna kunde stirra eller skrika “bög” efter hen. När hen flyttade till Sverige för kärleken, så blev Skellefteå en fristad.

Gabriel lämnade allting bakom sig i Brasilien – familj, vänner, jobb och universitetsstudier – för att starta livet från noll.

Skellefteå blev lite av ett paradis, den plats där jag äntligen fick andas ut.

– Jag kom från en väldigt stressig och farlig miljö, Skellefteå blev lite av ett paradis, den plats där jag äntligen fick andas ut, säger Gabriel och fortsätter:

– Allting var så lugnt och fridfullt, jag fick vara mig själv. Jag och min dåvarande partner kunde gå hand i hand på stan utan att folk gav konstiga blickar eller skrek skällsord efter oss. Det var en enorm frihet.

Annons

I Skellefteå började Gabriel studera på SFI där fick hen ett fantastiskt stöd från SFI-läraren Victoria da Costa.

– Hon var helt magisk och fantastisk. Jag fick jättemycket stöd ifrån henne, inte bara när det kom till det svenska språket, utan i livet också. Hon är en väldigt viktig del i min historia.

Karriären i Stockholm

Gabriel stannade i Skellefteå en tid innan flyttlasset gick vidare till Stockholm där hen fått skivkontrakt efter sin medverkan i Idol-revanschen. Med tiden tillät Gabriel sig själv att börja omfamna Fontana mer och mer, men stötte på mycket motstånd i musikbranschen.

Hen fick bland annat berättat för sig att “drag inte är en stor grej” och att det inte ”finns någon marknad för det”.

– Men nu finns vi överallt, “Drag Race Sverige” blev en tittarsuccé, säger hen och skrattar.

I Drag Race Sverige, som hade premiär i SVT den 5 mars i år, bjöds i ett avsnitt kändismän in för att förvandlas till dragqueens. Här ser vi Fontana med MMA-fightern Anthony Yigit. Fontana slutade tvåa i Drag Race Sverige och har fått en stor fanskara både i Sverige och Brasilien. Foto: Drag Race Sverige / SVT

Resan har varit lång för Gabriel till att våga leva ut hens inre Fontana.

– Det har varit så pass mycket som har hållit mig tillbaka, så många tankar om att folk inte skulle tycka om mig eller att jag inte skulle vara framgångsrik. Man blir lite hjärntvättad efter att ha blivit mobbad så länge. Jag önskar verkligen att jag vågade tidigare!

Annons

Gabriels medverkande i “Drag Race Sverige” blev första gången där hen verkligen öppnade upp sig om sin historia. Att ta upp djupa ämnen och svåra trauman har inte varit lätt. “Drag Race” handlar för Gabriel om något mycket större, hen vill bidra till en skillnad.

– När jag fick samtalet om att vara med i programmet så bestämde jag mig för att jag skulle belysa och inspirera andra till att prata om viktiga ämnen. Men det blir lite som att man återupplever sina trauman, säger hen.

Stort stöd

Gabriel har fått mycket kärlek och stöd från folk över hela världen, främst på sociala medier, men folk har även kommit fram till hen på stan i Stockholm.

– Jag minns när jag öppnade upp mig om att jag har blivit utsatt för en exorcism i en kyrka i Brasilien. Då var det svenskar som skrev till mig och berättade att de har blivit utsatta för likadana saker fast i Sverige, säger Gabriel och fortsätter:

– Man tänker hela tiden att Sverige är ett supertolerant land, men HBTQI-personer blir även utsatta här. Det är viktigt att vi inte glömmer bort det och att det faktiskt sker en förändring.

Isabelle Enakpoke

Artikeln är en del av Megafonen 25/5 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons