Annons
Representater för Sara kulturhus och lokala kulturföreningar presenterade nya aktiviteter. Foto: Jonatan Stålhös

Skellefteå Summertime växer i år – idrotten och kulturen sida vid sida

NYHETER Skellefteå Summertime 2023 blir större än i fjol. I dag anordnades en pressträff för att presentera nya samarbeten – och kulturen ges en större roll i år.

Annons

Summertime music & life festival 2023 kommer närmare. Festivalen anordnas vid månadsskiftet juni/juli då Stadsfesten tidigare hölls, och arrangörerna har presenterat en rad artister och band. Både stora namn som Benjamin Ingrosso och lokala förmågor som Kjells Bänk.

Men evenemanget handlar inte bara om musik. Även dagtid ska området fyllas av liv och rörelse. Arrangörerna jobbade med olika idrottsföreningar i fjol och kommer att göra det igen, men i år breddar de utbudet ytterligare.

På torsdagsförmiddagen anordnades en pressträff i Sara kulturhus för att tillkännage nya samarbeten.

Gunnar Karlsson och Thomas ”Linge” Lindgren under torsdagens pressträff. Foto: Jonatan Stålhös

– Idrott är viktigt men det är kulturen också, konstaterar Thomas ”Linge” Lindgren, som samordnar kultur- och fritidsaktiviteterna på festivalen.

Mer plats åt kulturen

På årets Summetime lyfts även kulturen i Skellefteå fram. Sara kulturhus, Skellefteå kommuns kultur- och biblioteksavdelning, UngHästen och konstnärer i Skellefteå ska alla bidra till bredden på evenemanget.

Annons

Till exempel kommer Sara kulturhus att berätta om allt de erbjuder i huset och sätta upp ett ”Sara-hörn”, för att uppmärksamma författaren Sara Lidman.

– Det är en jättefin möjlighet för oss att nå ut till fler, säger Emmy Gustafsson Wass, eventansvarig på kulturhuset.

På Summertime music & life medverkar både lokala idrotts- och kulturföreningar. Foto: Jonatan Stålhös

Kultur- och biblioteksavdelningen skickar bokbussen så det kommer även att finnas tillgång till litteratur. Dessutom ska ”Unga Sara”, en ny mötesplats för unga, flyttas ut till festivalområdet.

– Det blir en trygg plats för unga med vuxna närvarande, berättar Albin Avander vid UngHästen som varit med och startat mötesplatsen.

Skellefteå konstförening ska lansera en digital konstutställning som påminner om Pokémon GO och Galleri1 kommer också att ställa ut. På scenen ska även konstnären Sonia Sjögrens verk ”The sound of Skellefteå” spelas upp.

Annons

Idrotten breddas också

Idrotten gör comeback även på Summertime 2023. Från fotboll och hockey till kricket, basket och friidrott – allt ska finnas representerat här. För föreningarna är det ett bra tillfälle att visa upp sig och rekrytera nya medlemmar.

Bland andra kommer Skellefteå AIK:s damer att finnas på plats.

– Vi kommer att ha någon form av femkamp tillsammans med parasporten, berättar general manager Ulrika Dahlgren.

Isabell Palm och Ulrika Dahlgren i Skellefteå AIK kommer att finnas där. Foto: Jonatan Stålhös

Parasporten ges en särskild inbjudan i år. Västerbottens fotbollsförbund väljer också att anordna en liten turnering i gåfotboll särskilt för seniorer. Dessutom flyttar kultur- och fritidsbanken ut till Norrvalla, så det kommer finnas gott om utrustning att låna till alla prova på-aktiviteter.

– Det här ska vara en inkluderande festival. Alla sport- och kulturevenemang dagtid är också kostnadsfria, säger Linge.

Annons

Evenemanget inkluderar fler föreningar och massor av volontärer, så det blir en rejäl tillställning på Norrvalla. Arrangörerna hoppas bara att vädret inte ställer till det i år.

– Om vädret är med oss så kan vi nog räkna med 80 000 besökare. Vi hoppas på det, avslutar festivalgeneralen Gunnar Karlsson.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons