Annons
Exploateringsingenjör Felicia Norén och Patrik Larsen, mark- och exploateringschef. Arkivbild: Jonas Nilsson

Så många nya bostäder klara efter fjolårets byggande – och detta är planen framåt: ”Minst lika mycket”

BOSTAD Efter att ha sammanfattat 2022 står det klart att cirka 800 nya bostäder färdigställts i Skellefteå, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Många fler ska bli färdiga under 2023.

Annons

Byggkranar, omdirigerade vägar, fler dialekter och språk – upplevelsen av ett Skellefteå i förvandling har blivit vanlig nu. Efter att ha sammanfattat 2022 meddelar kommunen att cirka 800 bostäder färdigställts under året.

– Det här är mycket roligare siffror än 2011 när vi sålde en enda villatomt. Under 2023 kommer det att byggas minst lika mycket bostäder och vi ska fortsätta skapa möjligheter för den som vill bygga, säger mark- och exploateringschef Patrik Larsen i ett pressmeddelande.

Annons

Många fler behövs

Behovet är fortsatt mycket stort så byggtakten behöver hållas uppe. Den prognos som Skellefteå kommun jobbar efter är att det måste tillföras mellan 1 000 och 1 500 bostäder årligen för att tillgodose det framtida behovet.

Här är de nya bostäderna som byggts under 2022. Klicka på bilden för att göra den större. Källa: Skellefteå kommun

För att klara volymen ligger ett fokus på hyresrätter de närmaste åren.

– Det skapar en smidig etablering för de som flyttar till Skellefteå och det kommer vi fortsätta med fram till 2025. På lite längre sikt behöver vi ha mer fokus på fler småhus och radhus eftersom det är vad folk efterfrågar här, säger Patrik.

Svalnad marknad

Skellefteå kommun vet samtidigt att det finns mörka moln på bygghimlen. Sviktande konjunktur, höjda räntor, ökade råvarupriser – allt spelar roll när byggaktörer räknar på sina projekt, i Skellefteå såväl som i övriga landet.

Annons

Som följd har byggandet bromsat in en del, även här, och Patrik Larsen säger att de undersöker vilka insatser de kan göra för att underlätta för byggaktörerna.

– Vi jobbar mycket med att undersöka hur kommunen kan vara en möjliggörare på bästa sätt, säger han i pressmeddelandet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons