Annons
Foto: Arkivbild

Största befolkningsökningen på 50 år i Skellefteå: ”Är ett starkt bevis”

NYHETER Förra året ökade Skellefteås befolkning med 1 009 personer – den största årliga ökningen på 50 år i kommunen. Detta enligt SCB:s rapport om befolkningsutvecklingen i Sverige.

Annons

Jämfört med året innan har siffrorna nästan fördubblats. Under 2021 ökade Skellefteå kommuns befolkning med 553 personer och under 2022 blev invånarna 1 009 fler.

– Ett starkt bevis på att kännedomen om och intresset för Skellefteå spridit sig både i Sverige och världen, säger kommunalråd Evelina Fahlesson (S) i ett pressutskick.

– Människor börjar få en konkret bild av de möjligheter som finns här. Nu gäller det att vi fortsätter locka ännu fler invånare samtidigt som vi tar hand om och välkomnar de nya invånarna i Skellefteå kommun, fortsätter hon.

Annons

In- och utflyttade

Totalt flyttade 3 126 personer till Skellefteå förra året, en ökning med 422 personer jämfört med 2021, och 2 098 invånare flyttade härifrån. De inflyttade kommer främst från inom Sverige men antalet utifrån ökade också.

Kommunalråd Lorents Burman (S) ser utvecklingen som ett bevis på hur Skellefteås attraktionskraft har ökat.

– Vi har under de senaste åren positionerat oss som en framtidskommun som kan erbjuda ett utvecklande arbetsliv, en stimulerande fritid och goda livsmiljöer. Nu när vi ser hur resultaten börjar komma gäller det att vi fortsätter vårt progressiva arbete med oförminskad styrka, säger han.

Annons

För att nå befolkningsmålet om 90 000 invånare till år 2030 behöver antalet inflyttare öka ännu mer, till 4 000 personer per år.

– För att nå målet är det viktigt att fortsätta samarbeta med andra aktörer och samtidigt hitta nya och fler lösningar för att klara såväl kompetensförsörjningen som befolkningsmålet. Men vi ska också passa på att glädja oss åt att vårt hårda arbete resulterat i den största årliga befolkningsökningen på 50 år. Det visar att vi är på rätt väg, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Annons

Födelse och död

Antalet nyfödda minskade något under 2022. Då föddes 666 barn i kommunen, att jämföra med 717 barn under 2021. Samtidigt minskade också antalet avlidna med 14 personer jämfört med året innan.

I Skellefteå kommun bor numera 74 402 personer totalt, enligt SCB:s statistik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons