Annons
Bild från när Anna Lindfors och Eva Hellerqvist visar runt i Storsia. Foto: Jonatan Stålhös / Jonas Nilsson / Martin Skoog

Demokratin i fokus när utställning snart öppnar i Skellefteå: ”Viktigt”

KULTUR I slutet av februari öppnar utställningen "Demokrati pågår" på Skellefteå museum – en bred introduktion till demokrati som främst vänder sig till barn, men inte enbart.

Annons

Besökssiffrorna ökade kraftigt i fjol men Skellefteå museum nöjer sig inte där. Vi har tidigare berättat att muséet introducerar Söndag på museet där barn och vuxna ska få lära sig mer, om både sin historia och samtid.

Det här görs utifrån olika teman, i söndags hade muséet aktiviteter kopplade till den pågående prideveckan och senare i februari blir temat demokrati.

– I en samtid med desinformation, där människor kan ifrågasätta fakta och där vissa experter till och med menar att demokratin är hotad vill vi i egenskap av museum visa på vikten av ett demokratiskt samhälle, säger utställningsantikvarie Anna Lindfors i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt för den yngre generationen att förstå vad demokrati är, samtidigt som det kan vara en bra påminnelse även för de något äldre besökarna, fortsätter hon.

Annons

Inte att ta för givet

Utställningen ”Demokrati pågår” är producerad av Forum för levande historia och öppnar den 26 februari. Den vänder sig främst till barn 9-12 år men alla är välkomna.

Skolklasser i årskurs 4–6 erbjuds en pedagogledd workshop där barnen får diskutera och lösa rättvisedilemman. Några av frågorna som behandlas är hur man bygger en demokrati tillsammans och vad som gör ett land demokratiskt.

– Utställningen handlar om att man inte ska ta demokrati för givet. Sverige har varit ett demokratiskt land sedan början av 1900-talet, så det är egentligen bara lite över 100 år, säger Anna Lindfors.

Annons

Även andra besökare kan ställas inför olika dilemman eller lyssnade på inspelningar där eleverna pratar demokrati. De görs också tillgängliga på engelska.

”Demokrati pågår” kommer gå att besöka på  muséet fram till den 24 september.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons