Annons
Katarina Åman, avdelningschef på Skellefteå museum. Foto: Tinika Häggström

Mer livat på Skellefteå museum – anordnar söndagsaktiviteter för hela familjen: ”Vill det ska hända grejer”

NYHETER Efter rekordåret 2022 satsar Skellefteå museum nu på att locka besökare under helgerna. Utifrån olika teman ska barn och vuxna få lära sig mer om sin historia och samtid, berättar avdelningschefen Katarina Åman.

Annons

Skellefteå museum dubblerade nästan sina besökssiffror i fjol, jämfört med året innan pandemin. Förra årets stora satsning på museet var utställningen Storsia, som lockat allt från turister till skolklasser. I år är ambitionen att det ska bli mer liv i museets lokaler, berättar Katarina Åman, avdelningschef för museiupplevelser och samlingar.

– Vi nöjer oss inte med att folk kommer hit och vill titta på utställningarna, vi vill att det ska hända grejer. Det här ska vara ett levande museum, säger hon.

Från och med januari har museet aktiviteter för barn och vuxna varje söndag, varje tillfälle utgår från ett särskilt tema. Katarina betonar att aktiviteterna för barnen inte bara handlar om pyssel, det blir även workshops. Likaså kommer vuxna besökare få ta del av workshops, men också föreläsningar, tipsrundor och guidade turer.

– Det är meningen att folk ska kunna hänga här och ha det mysigt, men också lära sig något och vidga sin värld. Allt vi gör har koppling till lokalhistoria eller viktiga perspektiv som vi vill lyfta.

Annons

Flera kommande teman är redan spikade.

– Vi har aktiviteter planerade i samband med Pride, och när det är den samiska nationaldagen.

Kaféverksamheten på museet håller på att upphandlas, under söndagarna kommer olika lokala föreningar att hålla i fikaförsäljningen.

– På premiären sålde de våfflor, det var en hit. Jag tror folk har våffel-abstinens i den här stan, säger Katarina Åman med ett skratt.

Artikeln är en del av Megafonen 26/1 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons