Annons
Regiondirektör Tommy Svensson. Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten

Regionen har beslutat att avveckla förstärkningsläget – fortsatt tufft

NYHETER Region Västerbotten avvecklar det förstärkningsläge som regionen befunnit sig i sedan den 27 oktober.

Annons

Bemanningssituationen har varit väldigt ansträngd ett tag. För att lösa det kortsiktigt har regionen omfördelat personal, rekryterat studenter och pensionärer, erbjudit administrativ personal andra roller, flyttat patienter och ändrat rutinerna för när krasslig personal bör stanna hemma.

– Det är fortsatt en ansträngd situation i länet och vi vet att personalen kämpar. Det kommer att ta tid att lösa det här på lång sikt. Vi är nöjda över många av de insatser som genomförts under dessa två veckor ändå. Vi i ledningen fortsätter att på olika nivåer göra det bästa för våra anställda och säkra god vård för våra invånare, säger regiondirektör Tommy Svensson i ett pressmeddelande.

Annons

Efter dessa åtgärder har Region Västerbotten beslutat att avveckla det regionala förstärkningsläget. Den lokala särskilda sjukvårdsledningen på Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus blir ännu kvar, men den i Lycksele avvecklas också.

Fler åtgärder framöver

För att säkra vårdplatser och bemanning långsiktigt räknar regionen med att det krävs fler, mer omfattande och hållbara lösningar. Regiondirektören har beslutat att de åtgärder som identifieras ska lyftas upp till en samordningsgrupp.

Annons

– Syftet med en samordningsgrupp är att säkerställa uppföljning och genomförande av identifierade åtgärder fram till årsskiftet till att börja med, förklarar han.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons