Annons
Skellefteå lasarett. Pressbild: Region Västerbotten

Bemanningskrisen: Nu höjs ribban för när krassliga medarbetare ska stanna hemma • ”Vi gör allt vi kan”

NYHETER Den höga sjukfrånvaron i hälso- och sjukvården gör att Region Västerbotten ändrar rutinerna för när krassliga medarbetare ska stanna hemma. Regionen jobbar även för att lösa bemanningen på andra sätt.

Annons

Bemanningssituationen är mycket ansträngd just nu. Regionens sjukhus befinner sig alla i förstärkningsläge sedan slutet av oktober. Som en åtgärd har Region Västerbotten nu beslutat att ändra rutinerna för när krassliga medarbetare i hälso- och sjukvården ska stanna hemma.

Beslutet är taget i den regionala särskilda sjukvårdsledningen, på inrådan av vårdhygien.

– Läget är mycket bekymmersamt och det kommer att ta tid att vända. Den här förändringen av rutiner är en av flera åtgärder som kommer att vidtas för att säkra bemanningen på kort sikt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa, sjukvårdsledare i den särskilda sjukvårdsledningen, i ett pressmeddelande.

Annons

Ska inte pressa sig

Förändringen innebär att ribban höjs för när medarbetarna ska stanna hemma vid sjukdom.

– Det är en fin gräns om man ska ändra existerande rutiner, vi vill såklart inte att personal som är sjuk ska pressa sig och komma in i tjänst, utan den nya riktlinjen gäller dem som känner sig pigga men exempelvis har snuva eller förkylning, säger Brita Winsa.

Gäller dem som känner sig pigga.

Vårdhygien bedömer den här åtgärden som nödvändig för patientsäkerhetens skull.

– Risken med covid-19 är just nu mindre än andra risker som kan uppstå på grund av låg bemanning. Vi fortsätter också arbeta med munskydd vid arbete nära patienter, berättar Anders Johansson, hygienöverläkare vid vårdhygien, i pressmeddelandet.

Annons

Även andra åtgärder

Region Västerbotten jobbar även på andra sätt för att lösa bemanningen. De har nyligen erbjudit arbete till studenter, pensionärer och vårdpersonalen som jobbar administrativt i dag, och fått kontakt med drygt 30 personer.

– Problemen med att bemanna ny personal är inte unikt här i Västerbotten utan gäller i hela landet. Vi behöver nya medarbetare, behålla och utveckla dem vi har och gör allt vi kan för att lösa det, säger HR-direktör Kia Ronnhed.

Just nu är läget i vården dock akut.

– Just nu är läget i vården dock akut med mycket kort frånvaro och vård av barn bland vårdpersonalen och våra personalbehov matchar inte tillgången på arbetsmarknaden. Därför behövs fler kortsiktiga lösningar för att täcka upp behoven i dagsläget, fortsätter hon.

Annons

Så regionen tittar också över arbetssätt och om personal kan flyttas mellan enheter, eller frigöras från pågående projekt.

– Vi arbetar nära Umeå universitet kring våra utbildningsbehov av vårdpersonal på kort och lång sikt. Regionen är i slutfasen med arbetet att ta fram en kompetensförsörjningsstrategi, den är grunden för vårt arbete i dessa frågor. Vi gör vad vi kan just nu för att bättra situationen i vården, säger Kia Ronnhed.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons