Annons
Nina Nyström och Elénor Lindholm.

Färgstark lokalprofil säljer butiken efter 35 år – lämnar över till säkra händer: ”Det känns väldigt tryggt”

NÄRINGSLIV Elénor Lindholm har drivit The Body Shop i Skellefteå sedan 1987. Nu överräcker hon butiken till kollegan Nina Nyström och trappar ned. De har planer på att utveckla sitt koncept under 2023.

Annons

Fartfylld, rödhårig och alltid glad. Elénor Lindholm är någon som många i Skellefteå känner igen. Som franchisetagare till The Body Shop har hon funnits i centrum i över 35 år, hon öppnade butiken i den tidigare Arkaden-gallerian på våren -87.

– Bröderna som öppnade gallerian ringde mig, så jag fick det serverat i händerna. Jag har alltid älskat hud- och hårvårdsprodukter. Det har varit min passion, säger hon.

The Body Shop flyttade till lokalen på gågatan under 2013.

I dag håller butiken till på gågatan utanför Vintergatan. De har gott om stammisar och Elénor blir fortfarande lika upprymd när de får besök.

– När jag får visa nya produkter och sånt – jag blir lika taggad nu som för 20 år sedan. The Body Shop utvecklas också hela tiden så man får vara väldigt flexibel, säger hon.

Annons

Stunden känns rätt

Men nu har hon sålt sitt skötebarn, som hon kallar den. Elénor har funderat länge och kunde ha sålt butiken tidigare om det inte vore för pandemin.

– Det kändes inte rätt att sälja då. Med all tid, energi och kärlek som jag har lagt ned, med hjälp av alla fantastiska medarbetare genom åren, så ville jag sluta på topp. Det känns väldigt tryggt nu när Nina tar över, berättar hon.

En ung stammis har gett Elénor och Nina varsitt porträtt. De hängdes på väggen i dag.

Nina Nyström har jobbat här i tolv år och kan verksamheten utan och innan. De har pratat om det här länge och nu känns stunden rätt, även för henne. Nina är den nya franchisetagaren sedan den 1 oktober.

– Det kändes självklart nu när barnen blivit lite större. Butiken är som ett hem, jag kan inte lämna stället, och vi är ett jättebra team. Jag och Elénor har så lika personligheter att en del tror att vi är mor och dotter, säger hon glatt.

Annons

Utvecklar konceptet

De planerar att utveckla butiken nästa år. En grundbult i verksamheten är hänsyn till människa, djur och natur, vilket satsningen går i linje med. Nina och Elénor säger att de tänker bli en refill-butik.

– Vi kommer att ha aluminiumflaskor som man kan få påfyllda med valfritt schampo, balsam eller shower gel. Vi ska även uppdatera makeup-sidan, beräknar Nina.

De tänker även jobba med stilen invändigt, men eftersom butiken ingår i en kedja kan de inte ta ut svängarna hur mycket som helst.

De jobbar här tillsammans med Lotta Harlin. Butiken har en ny deltidsanställning på gång.

Det är färgval och sånt. Det som kanske inte låter som så mycket, men som ger en ännu mysigare känsla när man kommer in i butiken, fortsätter hon.

Får mer tid för annat

Beslutet att sälja innebär inte att Elénor tar farväl av butiken, kollegorna och stammisarna. I nuläget har hon inga tankar på det. Hon blir kvar på The Body Shop men inte lika mycket som förut, utan trappar ned i tid.

Annons

– Jag har hunnit fylla 63 så det börjar kanske vara dags. Min man säger att jag redan blivit lugnare. Lugn kommer jag väl aldrig att bli – men lugnare, skrattar hon.

Vad tänker du göra med all ny fritid?

Jag ska försöka att ägna mer tid åt mitt eget välbefinnande. Jag är ingen hälsonörd men tycker om att göra sunda saker för huvud och kropp. Jag hoppas också får mer kvalitetstid med mina nära och kära, berättar Elénor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons