Annons
Malin Nyström och Jenny Sundqvist är energi- och klimatrådgivare vid Skellefteå kommun. Foto: Jonatan Stålhös

Ger gratis hjälp för att minska Skelleftebornas förbrukning: “Vill vända oro till handlingskraft”

NYHETER De stigande elpriserna blir sparken i baken för många som tänkt på att se över sin elförbrukning. “Vi får nog dubbelt så många samtal just nu”, säger Jenny Sundqvist, energi- och klimatrådgivare vid Skellefteå kommun.

Annons

Att många just nu funderar över sin elförbrukning och kommande elräkningar märks hos kommunens energi- och klimatrådgivare.

Mängden frågor brukar gå i vågor och följer ofta årstiderna. Till exempel brukar första köldknäppen följas av frågor om förbrukning kopplat till uppvärmning.

– Men det har börjat tidigare än vanligt i år. Vi får nog dubbelt så många samtal än normalt för den här årstiden, säger Jenny Sundqvist.

Annons

Tillsammans med nyligen tillträdde Malin Nyström utgör de Skellefteå kommuns stab av energi- och klimatrådgivare.

De finns till för att ge gratis och opartisk rådgivning, och många av samtalen handlar just om uppvärmningssystem.

– Det är många frågor om det är lönsamt att installera solceller, eller för- och nackdelar med bergvärme. Elpriser och elavtal är sällan den primära anledningen, men det dyker nästan alltid upp i samtalen ändå, säger Jenny Sundqvist.

Jenny Sundqvist och Malin Nyström är energi- och klimatrådgivare vid Skellefteå kommun. Foto: Jonatan Stålhös

Uppvärmning och varmvatten utgör ofta mer än halva elräkningen. Det är därför inte konstigt att många frågor handlar om just det. Men oavsett vilket system man har kommer man inte undan den uppenbara sanningen:

– Bästa sättet att minska elkostnaden är att minska sin elförbrukning, säger Malin Nyström.

De menar att de allra flesta kan minska sin förbrukning en hel del utan att för den delen göra stora investeringar.

Varje enskild sak kan känns futtig men sammantaget över ett år så gör det skillnad.

Till exempel genom att ha rätt temperatur i kylen. Städa baksidan av frysen med jämna mellanrum. Dra ut oanvända laddare och stänga av elektronik ordentligt istället för att låta det stå i stand by-lägen.

– Tvättmaskiner rymmer mycket mer än man tror, så se till att verkligen fylla dem och diskmaskiner istället för att köra nästan tomma maskiner, säger Malin Nyström.

– Varje enskild sak kan känns futtig men sammantaget över ett år så gör det skillnad, säger Jenny Sundqvist.

Annons

Intresse för timpriser

Något som fler börjat prata om är att förbruka el under tider på dygnet när det är billigare. Om man har så kallat timprisavtal kan det löna sig att till exempel köra disk- och tvättmaskin nattetid, när elförbrukningen på samhällsnivå är lägre – och därmed billigare.

Men även om man inte har såna avtal tycker rådgivarna att man ska lägga sig till med den vanan, eftersom det bidrar till att avlasta elnätet dagtid.

Vi vill inte att det här ska spä på oro. Istället vill vi vända oron till handlingskraft.

– Även om det inte direkt har effekt på din plånbok behöver vi göra olika omställningar som både minskar utsläpp och har positiva effekter för helheten, säger Jenny.

För många är viljan att slippa höga elräkningar själva drivkraften till att ställa om både förbrukning och vanor. Oavsett motiv leder det i förlängningen till en minskad klimatpåverkan, vilket är det stora syftet med rådgivningen.

– Vi vill inte att det här ska spä på oro. Istället vill vi vända oron till handlingskraft och kanske se det som en början på en omställning till att minska sina utsläpp, säger Jenny Sundqvist.

Kostnadsfri rådgivning

Energi- och klimatrådgivarna erbjuder tips och råd om bland annat energieffektiviseringar, för- och nackdelar med olika uppvärmningsalternativ samt andra klimat- och energifrågor i stort och smått.

Rågivningen är kostnadsfri och opartisk. De riktar sig mot hushåll, små till medelstora företag och till organisationer. 

Kommuner i Sverige kan söka bidrag från Energimyndigheten för att anställa energi- och klimatrådgivare. Personerna blir alltså kommunalt anställda men finansieras från myndigheten.

Artikeln är en del av Megafonen 22/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons