Annons
Anne Lundberg ser fram mot inspelningen i Skellefteå. “Jag hoppas det ska komma mycket folk och att det blir fint väder, eftersom vi spelar in mycket utomhus”, säger hon. Foto: Pressbild

Anne Lundberg ser fram mot Antikrundan i Skellefteå: “Det blir alltid bra i Norrland”

NÖJE För andra gången kommer SVT:s långkörare Antikrundan till Skellefteå. 31 augusti bjuds allmänheten in till Sara kulturhus för att få sina föremål värderade. “Vi värderar allt som folk har med sig”, säger programledare Anne Lundberg till Megafonen.

Annons

Till kommande säsongen av SVT:s klassiker Antikrundan är Skellefteå en av sex inspelningsorter.

– Det är alltid roligt att komma långt norrut med Antikrundan, säger Anne Lundberg på sin rullande skånska.

– Även om vi reser runt i hela landet är det en högre andel inspelningar i södra Sverige. Förra året var vi i Luleå och det blir alltid bra i Norrland. Det är fina föremål och roliga människor.

Annons

Programmets inspelningar brukar bli stora event som drar ungefär 1 000 personer per tillfälle. I snitt har varje person med sig fem föremål, enligt Anne Lundberg.

– Löftet vi har till besökarna är att vi värderar allt. Det innebär att vi gör omkring 5 000 värderingar per dag, men bara 60 av dem kommer med i tv i slutändan.

Hur hinner ni med så många?

– Vi är i gång från 10.30 till 18.00 och har ett 20-tal experter med oss. Hela produktionen består av omkring 50 medarbetare, så vi är lite som ett resande teatersällskap, skrattar hon.

Annons

Anne Lundberg har jobbat med programmet i hela 22 år. De första 11 åren tillsammans med Jesper Aspegren. Gemenskapen i produktionen är en av anledningarna till att hon vill fortsätta att göra programmet.

– Vi har väldigt trevligt och det blir lite som en klassresa där alla experterna träffas. Oftast är de ensamvargar som har sin egen antikaffär och så plötsligt får de träffas och resa land och rike runt, säger hon.

– Sen är det väldigt kul att komma ut i landet, träffa folk och få höra historier knutna till föremål. Det kommer fram allt från hemligheter till familjefejder.

Antikrundan har ett 20-tal experter med sig och värderar omkring 5000 föremål per inspelning, berättar Anne Lundberg. Foto: Pressbild

Hennes stora uppmaning inför inspelningsdagen är att ta chansen att få veta mer om något föremål man undrar över.

– Har man någonting som man undrar över – hur gammalt det är, var det kommer från eller vad det är värt – passa på! Vi utför ju en gratistjänst. Man kan få vad som helst gratis värderat, det ska man utnyttja. Sen är det roligt om det kommer lite provinsiella föremål också.

Du som planerar att komma till inspelningen uppmanas att föranmäla dig via en länk, som hittas via Visit Skellefteås hemsida. Programmet börjar att sändas i januari 2023.

Artikeln är en del av Megafonen 25/8 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons