Annons
Nu har nästan alla hus på Falkträsket börjat byggas och allt fler bebos. Patrik Larsen vid Skellefteå kommun är nöjd med hur området tar form.

Nya området på Falkträsket växer fram: ”Väldigt positiv till mixen”

BOSTAD Det nya bostadsområdet vid Falkträsket har nu på allvar börjat ta form. När allt står klart kommer det finnas en blandning av villor, radhus och hyreslägenheter. ”Det blir väldigt trevliga områden när man får den variationen”, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringschef på Skellefteå kommun.

Annons

Även om det fortfarande är mycket av en byggarbetsplats kan man nu börja ana hur livet kommer att se ut i det nya bostadsområdet vid Falkträsket. De flesta husbyggen är påbörjade, medan vissa är färdiga och har börjat att bebos.

– Även om det inte är riktigt klart så tycker jag att det börjar se bra ut! Ungefär så som vi hade tänkt det. Men det kommer såklart bli en helt annan känsla när tomterna börjar vara klara och folk fått gräsmattor och markarbete på plats, säger Patrik Larsen.

Annons

Arbetet har pågått under lång tid och de senaste månaderna har husen börjat växa fram.

Det blir en blandning av småhus, radhus, parhus och snart även hyreslägenheter. Precis den blandningen som kommunens politiker menar är viktig för att inte bygga in segregation i bostadsområden nu när staden växer.

Många hus vid Falkträsket håller fortfarande på att byggas men de senaste månaderna har de första nya invånarna flyttat in.

– Vi hade en sån tanke även på Eriksberg. Där skapade vi stora byggrätter för att kunna uppföra parhusliknande byggnationer eller stadsvillor med fyra lägenheter, säger Patrik Larsen och fortsätter:

– Sen var det ingen som ville bygga sånt när vi släppte de tomterna, men det är ett helt annat läge idag. Nu finns stor efterfrågan från aktörer som vill bygga radhus och flerbostadshus.

På tomten Funken ska företaget Arkadia bygga hyresrätter i tvåvåningshus.

Hyresrätterna ska byggas på den centralt placerade tomten Funken. Enligt detaljplanen var det möjligt att bygga upp till fyravåningshus, men då skulle det stå väldigt centralt på tomten för att inte påverka övriga området för mycket.

– Exploatören har valt att göra tvåvåningshus och utnyttja hela tomtytan istället, säger Larsen.

Annons

Han berättar att hyresrätterna egentligen skulle vara uppförda vid det här laget, men än så länge gapar tomten tom.

– Det skulle egentligen ha varit klart. Det jag har fått höra är att det ska sättas igång så fort som möjligt. Nu väntar man på säsong för markarbete, skulle jag gissa.

Nästa chans till kommunal villatomt

Det har berättats många gånger om det stora intresset när småhustomterna släpptes 2020. På bara 32 minuter hade alla tingats. Och runtom stan är det fortsatt högt intresse på nya tomter, så var är nästa område att hålla koll på?

Först ut är Klintgatan på Degerbyn, berättar Patrik Larsen.

– Där är planen att släppa tomterna i höst. Sen följer Kåge och därefter Bureå och Örviken. Vi jobbar på så fort vi hinner med och sen handlar det om hur fort markentreprenörerna kan utföra sitt jobb också.

Annons

Ännu längre fram i planen finns fler tomter på Falkträsket, väster om Falkträskbäcken, och på Morö backe.

– Sen kommer vi också att ha radhusbyggnationer och såna bostäder till exempel på södra Sunnanå. Det kommer att vara färdigbyggt 2024, säger Patrik Larsen.

Artikeln är en del av Megafonen 28/4 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons