Annons
 • 6-åriga Moa cyklar med mamma Josefin på Turgatan vid Falkträsket.
 • Vardagsrummet. Balkongen utanför har utsikt mot stan.
 • Köket sett från vardagsrummet.
 • Köket.
 • Josefin jobbar som kock och var mån om att få till ett bra kök.
 • 7 månader gamla Ida trivs också bra.
 • Ett av sovrummen på ovanvåningen.
 • Ett av sovrummen på ovanvåningen.
 • Sovrummet med fönster i sydläge.
 • Allrum på ovanvåningen.
 • Josefin och Joakim med dottern Ida.
 • Familjen Winterkvist flyttade in veckan innan jul så nu när snön tinat bort får man på riktigt se hur det ser ut.
 • Det är fortfarande mycket byggande som pågår vid Falkträsket, och det kommer fortsätta det närmaste året.

BILDSPEL: Josefin och Joakim landade rätt i radhus vid Falkträsket

BOSTAD Efter att ha testat både hus och lägenhet längtade Joakim och Josefin Winterkvist efter ett radhus till sin familj. “Att det var just vid Falkträsket var pricken över i”, säger Joakim.

Annons

Familjen Winterkvist får nästan anses vara gamla på gatan i det nya området vid Falkträsket. De flyttade in veckan innan jul och har sett det ena huset efter det andra komma upp.

– När man är ute på promenad kan man se att “oj, det där huset stod inte där häromdagen”. Det går så fort när husleveranserna kommer, säger de och skrattar.

Annons

Vi slår oss ner i vardagsrummet. I skuggan på balkongen utanför fönstret ser man barnvagnen där sju månader gamla Ida sover. När blicken vandrar vidare syns landskyrkans tak sticka upp i fjärran.

– Man är högre upp här än man tror. Vårt vardagsrumsgolv är på samma höjd som nionde våningen på Sara kulturhus, berättar Joakim.

Tråkiga saker

De bodde tidigare i hus på Sjungande dalen men fick uppleva alla baksidorna som följer med husägaransvaret.

– På fem år hade vi väl gjort allt, dränerat och hållit på. Vi kände att vi bara gjorde tråkiga saker och ville ha något underhållsfritt ett tag, säger Josefin.

Annons

Huset byttes mot lägenhet, men de kände snart att steget däremellan blev lite för stort. Framför allt när pandemin slog till och de inte hade en egen utemiljö där man kunde träffas.

Kombinationen att vilja ha något underhållsfritt med möjlighet till en liten gräsyta förde tankarna till radhus. Men att det blev just på Turgatan berodde inte enbart på boendeformen.

– Det är ju så fint här. Att det var just vid Falkträsket som det skulle byggas var pricken över i, säger Joakim.

– Det är nära till allt. Skogen finns här men stan är samtidigt så nära att man kan cykla in, säger Josefin.

Det är verkligen mycket lösvirkeshus i området. Jag tror att många är villiga att betala för att få exakt vad man vill ha.

De har två barn, 6-åriga Moa och lilla Ida. För döttrarnas skull drömde de om ett barnvänligt område där kompisgängen svärmar mellan gårdarna, där dörrarna står öppna.

Även om det är en bit kvar till den idyllen, med alla byggarbeten som pågår i området, har de börjat få en försmak för hur det kommer att bli.

– Moa går på Sunnanåskolan, hon började där redan ifjol för att inte behöva byta skola efter ett år. Nu har hon några klasskompisar här i kvarteret. Det är ju i princip bara barnfamiljer här, säger Joakim.

Många nyfikna

Att området intresserar många märks tydligt, menar de. På helgerna cirkulerar det en hel del bilar i området och man kan utläsa på hur de kör att det är spaning som pågår.

Och inte något konstigt med det – de följer själva med nyfikenhet hur området växer fram, både av vad man ser utanför gården och vad som husbyggarna delar med sig av på Instagram.

Annons

– Det är verkligen mycket lösvirkeshus i området. Jag tror att många är villiga att betala för att få exakt vad man vill ha istället för ett färdigt koncept, säger Joakim.

Nu när snön smälter bort ser de fram mot att bekanta sig ännu mer med närområdet.

– Ja, det är sommarens mål – utforska ännu mer. Vi har ju sett bostadsområdet växa fram men det ska bli så kul att upptäcka stigar runt sjön, ta sig till Falkträskberget och ha picknickar, säger Josefin.

Artikeln är en del av Megafonen 28/4 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons