Annons
 • Tobias Haglö och Fredrik Stenberg har hunnit bo två veckor i huset när Megafonen hälsar på.
 • Kök.
 • Det var planlösningen med mycket ljusinsläpp som gjorde att de föll för det här huset.
 • Vardagsrum.
 • Tobias Haglö och Fredrik Stenberg är mitt i en parisargrillning när Megafonen kommer på besök.
 • Vardagsrum.
 • Vardagsrum sett från hallen.
 • Allrum.
 • Ett av gästrummen kallar de för “Stockholmsrummet”. Här sover man i sällskap av statsminister, kungafamilj och utsikt över gamla Slussen.
 • Ett av gästrummen kallar de för “Stockholmsrummet”. Här sover man i sällskap av statsminister, kungafamilj och utsikt över gamla Slussen.
 • Sovrum.
 • "Blekingerummet"

BILDSPEL: ”Ville bara beställa och flytta in” • Fredrik och Tobias köpte färdig husmodell

BOSTAD Närheten till både stan och naturen fick Fredrik Stenberg och Tobias Haglö att fastna för Falkträsket. Men de var inte lika sugna på att bygga eget. “Vi gillade planlösningen – och att det var totalentreprenad”, säger Fredrik.

Annons

När jag kikar in i ett av gästrummen möts jag av blickarna från statsminister Magdalena Andersson och delar av kungafamiljen, som tittar ner från en Stringhylla ovanför sängen.

– Vi kallar det här för Stockholmsrummet, säger Tobias när han glatt visar runt i huset.

Han och Fredrik är mitt i en lunchgrillning av parisare ute i vårsolen när jag hälsar på. De har bott i den vita villan i ungefär två veckor och har börjat landa i det nya huset nu.

– Det känns verkligen jättebra. Men man är ju trött i händerna av allt skruvande, skrattar Fredrik.

Annons

Likt andra som Megafonen pratat med i området så var närheten till både stad och natur en viktig faktor till varför de ville bosätta sig här. Och såklart tillgången på tomter.

– Men de gick åt fort, säger Fredrik.

Inför att tomterna på Falkträsket skulle släppas hade han och Tobias förberett sig noga. De hade studerat detaljplanen för området och jämfört tomternas läge.

Därifrån hade de kommit fram till en gradering av tomterna från 1 till 43 som då var i vilken ordning de skulle försöka göra sin intresseanmälan.

– Vi följde den planen i typ, 20 sekunder. Sen klickade vi bara. Det lyste rött så snart som en tomt var tagen och det blev lite stressigt, säger Fredrik.

– Ja vi hade tur, fyller Tobias i med.

Det känns som att det är lite lättare att lära känna grannarna nu när alla kommer in samtidigt.

De hade inget intresse av att rita och bygga eget. Valet föll därför på Adelöv, en modell av Smålandsvillan.

– Vi har besökt såna här hus några gånger tidigare och gillade planlösningen, ljuset – och att det var totalentreprenad. Vi ville bara beställa och flytta in, säger Fredrik.

Annons

Efter den här första tiden i huset konstaterar de båda att det ser ut att bli en trevlig grannsämja i området.

– Det känns som att det är lite lättare att lära känna grannarna nu när alla kommer in samtidigt. Det är dessutom många i samma ålder så man kanske har mer gemensamt också, reflekterar Tobias.

En matbutik! Eller åtminstone en lite kiosk. Det finns ju ingenting nära här samtidigt som stadsdelen växer och allt fler bor här.

Inför kommande vintrar tänker han att det vore kul med möjlighet till vinterbad i Falkträsket. Då skulle det inte skada om det fanns en bastu i anslutning till sjön.

– Ja, det hade varit trevligt. Kanske är det något som grannskapet kan gå ihop för, skrattar han.

Annons

Tobias ser också vissa utvecklingsmöjligheter för området som han tror skulle gynna hela Sunnanå.

– En matbutik! Eller åtminstone en lite kiosk. Det finns ju ingenting nära här samtidigt som stadsdelen växer och allt fler bor här. Det skulle det verkligen finnas utrymme för, säger han.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons